Брюксел и Париж затвориха улиците си за коли за един

...
Брюксел и Париж затвориха улиците си за коли за един
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Брюксел и Париж затвориха улиците си за коли за един ден, като част от самодейността за Деня на подвижността. Кметовете на двете страни приканиха цяла Европа да се причисли и да има ден, свободен от коли всяка година. Хората означиха, че главното, което се вижда в двата града през днешния ден, е тишината.

© Eric Vidal Още по тематиката
Вечерни вести: Александър Манолев отхвърли да е министър поради " Капитал ", а Доган купи Топлоелектрическа централа " Варна "

И още: Турската централна банка подвигна лихвата до 24%; Урагани връхлитат Съединени американски щати и Филипините; Вече ще има и уикенд винетка
13 сеп 2018
Вечерни вести: Започна процедура за лишаване гласа на Унгария в Европейски Съюз, техгигантите може да заплащат на медии и създатели

И още: Износът за полугодието пораства към Европейски Съюз, само че пада към трети страни; Депутатите гласоподават промените в кабинета утре; Apple демонстрира новите си артикули
12 сеп 2018 Времето през уикенда беше слънчево, ансамбълът на България по художествена гимнастика стана международен първенец на обръчи, а Пловдив изпрати стотиците гребци от десетки страни и техните почитатели, след извънредно добре квалифицираното международно състезание по гребане.

Извън слънцето и спорта обаче, нещата не са толкоз спокойни и подредени. Конфликтът сред президент и държавно управление се задълбочава, появиха се още веднъж митинги против ръководството, а обезщетенията за АЕЦ " Белене " не престават да се натрупат на наш тил. Идващата седмица явно ще бъде поучителна освен за хилядите възпитаници, които стартират още веднъж часове.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Раздорът сред президента и държавното управление се задълбочава

След като не подписа указа за освобождение на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и по този начин отсрочи гласуването на новите министри, президентът Румен Радев влезе остро на ръководещите. Докато парламентарната група на ГЕРБ се опитваше да омаловажи неналичието на декрет и да упорства, че става дума за " техническо закъснение ", Радев разясни, че " няма по какъв начин да подпиша декрет без координиране ". У нас се трансформира в норма погазването на закона, хвърли ръкавица в лицето на ГЕРБ президентът.
Другата тематика, която той избра да повдигне в този момент, е кой ще води делегацията на България на годишното Общо заседание на Организация на обединените нации този месец. Традиционно това се прави от президента, само че тази година делегацията ще е водена от Бойко Борисов. Министерство на външните работи се опита да се оправдае, че е съгласувало това с Дондуков 2, само че Радев в прав текст изясни, че не е бил известен за метода, по който е взето това решение.

Докъде ще стигне този спор, е мъчно да се предвижда. Радев няма доста претекстове да бави дълго указа си, нито може да промени решението за делегацията само че той към този момент ги употребява, с цел да подчертае главното си обръщение: ГЕРБ подценяват законите и разпоредбите, с цел да вършат каквото им е угодно. Трудно е да се пропусне, че по този начин Радев

Протест в София против държавното управление
Протест в центъра на София беше проведен по Facebook с искане за промяна на цялата политическа система и оставка на кабинета " Борисов "

Фотограф: Георги Кожухаров [Дневник]
Няколкостотин души, проведени през Facebook, се събраха през днешния ден в столицата, с цел да желаят оставката на кабинета. Под надпис " съд, оставка и промяна на системата ", те желаеха неотложно отдръпване от властта на Бойко Борисов и смяна на модела на ръководство. Много от уредниците съгласно " Дневник " са живеещи в чужбина българи, а един от тях - издателят на българския вестник в Лондон " Будилникъ " Емил Русинов беше отпред на митинга. Организаторите настояват, че всеки ден в София и пред български посолства ще има протестиращи.

Протестът провокира внимание, само че е мъчно да се види по какъв начин може да бъдат реализирани задачите му. Те са много крайни - разформироване на партиите, съд за всички ръководещи от 1989 година насам, управление с референдуми, мажоритарно избиране на депутати, прокурори, министри.

Нова порция наказателни заплащания за АЕЦ " Белене "

НЕК беше наказана от арбитраж да заплати 32 млн. евро на " Уорли Парсънс ", които бяха архитект-инженер по плана за атомна електроцентрала. Причината е решението да се приключи едностранно договорът през октомври 2013 година, откакто беше взето решението централата да не се строи.

Интересно е, че по това време към този момент е имало сделка да се доплатят няколко милиона евро на консултанта и след това да се потърси метод за прекъсване на контракта. Но с идването на Драгомир Стойнев като министър на стопанската система и енергетиката, договорът е спрян едностранно, контрактуваните суми не са изплатени и " Уорли Парсънс " завеждат дело. Това води след себе си сегашната голяма сума за НЕК. Така общите разноски за непостроената АЕЦ не престават да се натрупат и надвишават 4 милиарда лева

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ ИДНАТА СЕДМИЦА

Ще се случат ли министерските рокади?


Две седмици откакто трима министри подадоха оставки поради злополуката до Своге, кадровите рокади в държавното управление към момента не са факт поради редица пречки. Първо, едноличното решение на Борисов за смени в кабинета провокира неодобрение в обединението. В следствие " разликите бяха изгладени " и при започване на седмицата бяха утвърдени новите имена. Така рокадите трябваше да бъдат гласувани в Народното събрание предишния четвъртък. Това обаче не се случи, тъй като президентът Румен Радев не бе подписал изпратения му декрет за освобождение на Младен Маринов, който е основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Междувременно пък посоченият за министър на превоза Александър Манолев се отхвърли от поста поради обява в " Капитал " за предишното му.

Така промяната на министрите остана блокирана и вероятно може да се случи най-рано тази седмица - в случай че президентът подпише указа за Маринов, и в случай че ръководещите посочат бързо нова кандидатура за министър на превоза. Засега са сигурни Петя Аврамова за районното ведомство и Младен Маринов - за вътрешното. За вакантното място отпред на транспортното ведомство ще се търси кандидатура по време на Съвета на ръководещата коалиция - формиран от Бойко Борисов, Цветан Цветанов и тримата водачи на патриотите Красимир Каракачанов, Волен Сидеров и Валери Симеонов, който се събира в понеделник на " Дондуков " 1.

Започва образователната година

Над 2300 учебни заведения публично откриват образователната година в понеделник на фона на дефицита на към 4 хиляди учители в страната. Над 580 хиляди деца ще влязат в учебните заведения, като броят на първокласниците е към 60 хиляди От информация на просветителното министерство излиза наяве, че през тази година не престават акциите за привличането или връщането на децата в учебните заведения, като до 30 септември мобилни екипи ще обхождат адреси в страната.

Според ведомство през 2018 година са разпознати към 60 хиляди деца, за които има хипотетичен риск да отпаднат от учебно заведение. За новата образователна година са образувани 27 паралелки със предпазени специалности след седми клас, измежду които са топлотехника, електрообзавеждане на кораби и ж.п.техника и други В 65 паралелки ще се образоват възпитаници за специалности с предстоящ дефицит на пазара на труда като монтьори, машинни оператори, стругари и други

Опит за компромис със притежателите на свине
Министерството на земеделието ще внесе за разглеждане в Министерски съвет през тази седмица предложение притежателите на свине, които ги отглеждат в своите дворове, да получат обезщетение, в случай че ги заколят непринудено за предварителна защита на чумата. Решението за това беше взето по време на съвещание на централния епизоотичен съвет в Министерски съвет в петък, който бе образуван, с цел да взима ограничения против разпространяването на африканска чума по свинете и чумата по овцете и козите.

На този стадий няма информация какъв брой средства ще бъдат отделени за новата мярка против разпространяването на чума. Обезщетенията ще се изплащат единствено на притежатели, намиращи се в рисковата 20-километрова зона към индустриалните ферми. Лидерите на Европейски Съюз разискват миграцията и Brexit Лидерите на страните в Европейски Съюз ще проведат неофициална среща в австрийския град Залцбург на 19-20 септември. Домакин на събитието ще бъде Себастиан Курц – канцлерът на Австрия, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз. На работна вечеря ще бъде разисквана миграцията, като фокусът ще е върху постигнатия прогрес за намаляването на противозаконните имигранти и съдействието с трети страни. Друга тематика ще бъде Brexit.

Британският министър председател Тереза Мей уточни, че срещата ще съставлява " значим стадий " от договарянията за напускането на Европейски Съюз, който ще разреши на водачите на блока за първи път да дискутират обширно нейните оферти за развода сред Лондон и Брюксел. Междувременно излезе и отчетът на държавното управление на Мей какво би значела разлъка без съглашение и нещата не наподобяват добре за стопанската система на Острова.

OUT_OF_OFFICE

Mamma Mia!
18.09

Последен късмет за пропусналите – мюзикълът в осъществяване на трупата на Софийската опера и балет Mamma Mia! Под музикалното авторство на някогашни членове на групата Бени Андерсон и Бьорн Улвеус, той е формиран от шлагерите на ABBA, а либретото придвижва феновете на гръцки остров за сантиментална любовна история.
Последната дата е 18 септември, в Софийската опера и балет, билети: 30 – 80 лева в мрежата на Eventim и от касите на Easy Pay.

Майсторски клас по графичен дизайн
20.09

Велина Мавродинова е с дълготраен опит като графичен дизайнер, арт и креативен шеф, съосновател на студио " Ентусиазъм ". В общо 8 сесии тя ще приказва и показа графичния дизайн в главните му аспекти: бранд еднаквост, шрифт, книга, уеб, рекламни акции посредством практическите задания. Ще й гостуват експерти като Красен Кръстев, Борил Караиванов, Кирил Златков и Радослав Бимбалов. Ако решите да кандидатствате, изпратете портфолио на [email protected], цена: 350 лева В пространство Praktika

Уебинар за MBA стратегии
25.09.

Ако в последно време ви мъчат въпроси като: " Дали да запиша MBA? Как да избера университета и програмата? Ще съумявам ли да уравновесявам и с работата, и с времето за околните ", то е време за отговори. Можете да ги получите от доктор Лесли Самози, научен шеф на MBA програмата на Шефийлдския университет, който ще взе участие в уебинара на " Капитал Кариери " - MBA: Is It for Me and How Can I Succeed.
Онлайн събитието е на британски и е гратис - на 25 септември от 19 ч., само че изисква регистрация. Можете да я извършите тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР