Брюксел. Европейският съюз трябва да подкрепя просперитета и благосъстоянието на

...
Брюксел. Европейският съюз трябва да подкрепя просперитета и благосъстоянието на
Коментари Харесай

Народният представител Светлана Ангелова в Брюксел: Европейският съюз трябва да подкрепя просперитета и благосъстоянието на всички свои граждани

Брюксел. „ Европейският съюз би трябвало да поддържа просперитета и благосъстоянието на всички свои жители, както и да преодолее социално-икономическите неравенства в един бързо изменящ се свят. Ето за какво България поддържа Европейския дирек за обществени права и сложи усилването на общественото измерение на Европа в центъра на своето първо председателство на Съвета на Европейски Съюз. Ключови в тази връзка са ограниченията, подкрепящи преходите на пазара на труда, съответното контролиране и отбрана при новите форми на работа и образованието през целия живот, ограничения които са в неразделна част от политиките на България и които способстваха за реализиране на рекордно ниско ниво на безработица “. Това сподели по време на съвещанието на Комисията по претовареност и обществени въпроси през днешния ден заместник-председателят на комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание Светлана Ангелова, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ .
Тя взе участие в Конференция за Европейския учебен срок - Интерпарламентарна конференция за непоклатимост, икономическа съгласуваност и ръководство в Европейския съюз, съорганизирани от Европейския парламент и от Парламента на Румъния. Форумите се организират в Брюксел по време на Европейската парламентарна седмица 2019 година
Ангелова акцентира, че в границите на Европейския учебен срок, България продължава да работи за поощряване на интеграцията на рисковите групи, дълготрайно безработните и хората с увреждания, осъществяване на политика за повишение на приходите на популацията с акцент върху тези с най-ниски приходи, в това число пенсионерите.
В този подтекст тя обърна особено внимание на приемането през декември предходната година в България на Закона за хората с увреждания, в осъществяване на един от главните целите на Управленската стратегия на държавното управление за интервала 2017-2021 година Със Закона се основават благоприятни условия за обезпечаване на претовареност на хората с увреждания в нормална, профилирана и предпазена работна среда, както и даване на съответна поддръжка за работещите хора с увреждания и техните работодателите. " Законът вкарва „ квота на работната мощ “, която да подсигурява и усили заетостта на хората с трайни увреждания в нормална работна среда, като по този метод им дава право на лични приходи от трудова активност ", уточни русенският депутат.
„ Ще бъде основан профилиран фонд „ Заетост на хората с увреждания “ към министъра на труда и обществената политика, ще се разработят също по този начин съответни стратегии и ограничения за поощряване на заетостта, които да бъдат тласък за работодателите да разкриват работни места за хора с трайни увреждания “, означи депутатът от 19-и МИР – Русе.
Предстои да се основат центрове за предпазена претовареност, като механизъм в поддръжка на трудовата интеграция на хора с тежки и голям брой увреждания.
" Хората с трайни увреждания са част от целевата група на още един признат неотдавна закон, а точно Законът за предприятията на обществената и солидарна стопанска система, с който ще се усъвършенства достъпът до претовареност и образования за придобиване или рационализиране на професионалната подготовка на хора от уязвимите групи ", добави националният представител.
В рамките на Националния проект за деяние по заетостта през 2019 година, с национално и европейско финансиране, се извършват редица ограничения за поощряване на заетостта и общественото включване на хората с увреждания ", сподели Светлана Ангелова в умозаключение на ревюто си по тематиката: „ Постоянен мониторинг и оценка на дейностите на страните-членки, ориентирани към хората с увреждания “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР