Брюксел. Европейският съюз ще обмисли предприемането на подходящи мерки срещу

...
Брюксел. Европейският съюз ще обмисли предприемането на подходящи мерки срещу
Коментари Харесай

Kathimerini: ЕС ще разгледа „подходящи“ мерки срещу Турция заради Кипър

Брюксел. Европейският съюз ще обмисли предприемането на " подобаващи " ограничения против Турция по отношение на дейностите си по сондиране за газ в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър, съгласно известие за пресата от Съвета по общи въпроси във вторник, представено от електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini .
Новината идва фона на оказвания от Кипър и Гърция напън върху страните от Европейски Съюз да подхващат дейности против Турция по отношение на оповестеното от нея желание за сондиране за газ в изключителната икономическа зона на Кипър.
„ Съветът показва сериозна угриженост по отношение на актуалните противозаконни сондажни действия на Турция в Източното Средиземноморие и показва страдание, че Турция към момента не е дала отговор на многократните апели на Европейския съюз за преустановяване на сходни действия ”, се споделя в изказване на Съвета след среща на министрите в Люксембург.
Съветът съобщи, че тези дейности ще имат „ съществено директно негативно влияние “ в целия набор от връзките сред Европейски Съюз и Турция и приканиха Турция да прояви въздържаност и да зачита суверенните права на държавите-членки на Европейски Съюз.
В него се споделя също, че Европейски Съюз ще следи от близко развиването на обстановката и " е подготвена да реагира съответно и в цялостна взаимност " с Кипър.
„ Съветът приканва Комисията и Европейската работа за външна активност неотложно да показват разновидности за подобаващи ограничения “, добави той.
Турският сондажен транспортен съд „ Фатих “ е закотвен на запад от Кипър от началото на май и неотдавна стартира продупчване. Във вторник бе оповестено, че втори транспортен съд, „ Явуз “, ще бъде изпратен в региона в четвъртък.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР