Брюксел. Европейският проект се нуждае от обединяващи връзки, споделени ценности

...
Брюксел. Европейският проект се нуждае от обединяващи връзки, споделени ценности
Коментари Харесай

Зам.-министър Амелия Гешева представи в Европейския парламент приоритетите за сектор „Култура” на Българското председателство на Съвета на ЕС

Брюксел. Европейският план се нуждае от сплотяващи връзки, споделени полезности и нов взор за своето бъдеще, а културата e един от потвърдените принадлежности, които способстват за одобряване на възприятието за принадлежност и общественост, за европейска еднаквост. Това прави Европа нещо доста повече от един общ пазар. Това съобщи заместник-министърът на културата Амелия Гешева пред Комисията по обучение и просвета на Европейския парламент, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата . На съвещанието зам.-министър Гешева и министрите Красимир Вълчев и Красен Кралев показаха целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в региона на образованието, културата и спорта.
В изявлението си зам.-министър Гешева акцентира, че културата ще бъде обсъждана като един от главните мотори в общественото и икономическо развиване на Европейския съюз. Това развиване ще бъде с акцент върху жителите, младежите, творчеството и цифровите благоприятни условия. Тя заключи подтекста и фокуса на Българското председателство в 4-те предпочитани области: Бъдещето на Европа и младежите – стопански напредък и обществено сближаване; Европейска вероятност и съгласуваност на Западните Балкани; Сигурност и непоклатимост в мощна и единна Европа; Цифрова стопанска система и умения на бъдещето. Подчерта, че работата на Министерството в региона на културата и аудиовизията има директна връзка с всички тях, като специфичен акцент ще бъде подложен върху първия и последния.
„ Ревизията на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги е приоритет на Българското председателство, защото е нужен добре работещ аудиовизуален обединен пазар, приспособен към цифровата ера “, посочи Гешева. Като различен значим приоритет за Българското председателство тя уточни културното завещание. „ В актуалната Европейска година на културното завещание ще потърсим отговор на въпроса какво значи то за нашите общества и за бъдещото развиване на Европейския съюз ”, съобщи зам.-министърът. Фокус ще бъде подложен и върху културата като детайл във външните връзки на Европейски Съюз.
На чуването стана ясно още, че основаването на модерно наличие, което ще остане като културно завещание за бъдещите генерации, ще бъде една и от тематиките през м. май, когато на министрите ще бъде препоръчан спор, отдаден на дълготрайната визия за европейското културно наличие, бъдещето на Европейски Съюз и връзката сред тях. Като една от основните стратегии се обрисува „ Творческа Европа ”.
През м. февруари на страната ни следва домакинство на неофициална среща на министрите на културата от Европейски Съюз. Темата е „ Културата – приобщаваща полезност за Европейски Съюз ”. Предстои и конференция на Председателството, отдадена на културното завещание, която ще се организира в края на м. март в град Пловдив - хазаин на Европейска столица на културата през 2019 година
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР