Брюксел. Европейската комисия (ЕК) класифицира ядрената и газовата енергия като

...
Брюксел. Европейската комисия (ЕК) класифицира ядрената и газовата енергия като
Коментари Харесай

ТАСС: ЕК посочи ядрената енергия и газа като преходни източници на „зелена енергия“

Брюксел. Европейската комисия (ЕК) класифицира нуклеарната и газовата сила като преходни източници на зелена сила, които способстват за прехода към стопанска система без въглерод, нови вложения в атомни електроцентрали са позволени до 2045 година, в газова инфраструктура - до 2030 година Това се показва в документ, признат в сряда от Европейската комисия, наименуван " Таксономия на Европейски Съюз " - подредба на икономическите действия във връзка с сходството им с условията на прехода към стопанска система без въглерод, предава TACC .

„ Вземайки поради научните оценки и настоящия софтуерен прогрес, Европейската комисия счита, че има място за частните вложения в газ и нуклеарна сила през преходния интервал. Избраните типове нуклеарна и газова сила са в сходство с климатичните и екологичните цели на Европейски Съюз и ще форсира прехода от най-мръсните типове сила, като да вземем за пример въглища, към неутрално във връзка с климата бъдеще, учредено значително на възобновими енергийни източници.

Отбелязва се, че вложенията в нови атомни електроцентрали са позволени, в случай че разрешенията за създаване на тези уреди са издадени преди 2045 година, в газови централи - до 2030 година или 2035 година, според от някои екологични критерии. Документът включва и набор от екологични условия, на които би трябвало да дават отговор новите атомни електроцентрали и газови централи в Европа.

Приетият от Европейската комисия документ би трябвало да се трансформира в управление за частните вложители в кои области Брюксел предлага да влагат. Става дума освен за сила, само че и за цялата икономическа система, обвързвана с избрани типове сила.

Въпреки че този документ би трябвало да стане един от определящите в икономическите действия на Европейски Съюз през идващите години, той не изисква утвърждение от Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент, защото официално се смята за рекомендация. В същото време Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент имат четири месеца да проучат " Таксономията ", направена от Европейската комисия и да изразят стимулирани възражения, в случай че има такива. Възраженията на Съвета на Европейски Съюз, ще бъдат взети поради единствено в случай че най-малко 72% от страните от Европейски Съюз, в които живее минимум 65% от популацията на съюза, се изкажат срещу рекомендациите на Европейска комисия.

Вече стана ясно, че Германия и Австрия не утвърждават тази тактика.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР