Брюксел. Европейската година на културното наследство, която е единствената досега

...
Брюксел. Европейската година на културното наследство, която е единствената досега
Коментари Харесай

Започна Европейската година на културното наследство

Брюксел. Европейската година на културното завещание, която е единствената до момента тематична година, проведена от Европейска комисия под управлението на Жан-Клод Юнкер, към този момент стартира, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейската комисия в България . По време на тематичната година ще бъдат проведени хиляди събития на европейско, национално, районно и локално равнище, като задачата е да се увеличи информираността за обществените и стопански изгоди от културното завещание, както и да се разпространява културното благосъстояние и разнообразие на Европа.
Защо?
Културното завещание спомага за основаването на по-сплотено общество. То е неповторимо в способността си да сплоти хора от всички възрасти, обществени съсловия, култури и страни. Това ясно проличава и по резултатите от проучването на Евробарометър от септември- октомври 2017 година, което демонстрира, че над 80% от европейските жители считат, че културното завещание е значимо освен за тях персонално, само че и за техния район, страна и за Европейския съюз като цяло.
Но изгодите от културното завещание са и материални- то спомага за основаването на работни места и подтиква икономическия напредък. Към 2015 година над 300 000 души са били наети в бранша директно, а още 7.8 милиона са работели в браншове, които са непряко свързани с културното завещание като туризъм, превод и интерпретация и защита.
Затова и Европейската комисия счита, че то заслужава своя тематична година, изключително във времена, в които оцеляването на част от международното културно завещание в конфликтни зони е застрашено.
Как?
В тематичната година ще вземат участие всички 28 страни членки посредством своите национални координатори, които ще бъдат виновни за организирането на събития. За България това е Министерство на културата. Страни отвън Европейски Съюз, които вземат участие в програмата „ Творческа Европа “, също ще бъдат поканени да се включат със свои събития. Годината ще бъде разпространявана и в международен мащаб посредством делегациите на Европейски Съюз в другите страни.
През 2018 ще бъдат проведени хиляди събития на европейско национално, районни и локално равнище. Освен това специфичното издание на Европейските дни на културното завещание през 2018 ще включва над 70 000 събития. Проектите и самодейностите ще се управляват на национално равнище, като ще бъдат допълнени от разнообразни интернационалните планове, финансирани от Европейски Съюз.
Общият бюджет на годината е 8 милиона евро, множеството от които ще се употребяват за финансирането на интернационалните мероприятия. В допълнение събитията, проведени като част от тематичната година ще получат поддръжка и от други стратегии на Европейски Съюз, в това число „ Творческа Европа “, „ Хоризонт 2020 “, „ Еразъм + “ и „ Европа за жителите “.
Една от главните цели на тематичната година е да се доближи до младежите, учениците и тези, които рядко имат допир с културното завещание. За да се случи това, са планувани редица начинания в образователните заведения в страните членки, както и специфични събития, част от Европейските дни на културното завещание, които предизвикват опознаването на културното благосъстояние. Идеята е да се насърчат повече хора да откриват и учат културното завещание на Европа, както и да се ускори възприятието на принадлежност на европейците към общото европейско семейство.
Освен това Годината ще заеме място измежду сполучливите европейски начинания, отдадени на културното завещание :
• Знакът за европейско завещание, присъждан на обекти, които ознаменуват и символизират европейските идеали, полезности и история.
• Европейските столици на културата— годишно избирани два града, които въплъщават културното благосъстояние на Европа. През 2018 година столици на културата ще бъдат Ла Валета (Малта) и Леуварден (Нидерландия).
• Многобройни награди на Европейски Съюз, и по-специално премията на Европейски Съюз за културно наследство/наградите Europa Nostra за най-хубавите практики в региона на опазването на културното завещание, неговото ръководство, както и обвързваните с него научни проучвания, обучение и връзки.
Какво ще се случва след края на Годината?
Цел на Годината е тя да има позитивен резултат и след 2018. Затова Комисията, в партньорство със Съвета, ЮНЕСКО и други, ще започва и редица дълготрайни планове, проведени към 10 съществени тематики. Те ще включват планове в учебните заведения, поддръжка за научни проучвания, свързани със опазването на културното завещание, битката с трафика на културни артефакти. Комисията цели да промени метода, по който опазваме, разпространяваме и поддържаме връзка с нашето културно завещание. Чрез десетте начинания ще бъде извлечена оптималната поддръжка за постигането на четири цели: присъединяване, резистентност, отбрана и нововъведения.

Повече информация за съответните събития, проведени в България и по света, бюджета на Годината, общото финансиране, отпускано от Европейски Съюз за запазване на културното завещание, както и цитати може да намерите

тук .

тук .

и тук .
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР