Брюксел. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев подкрепи смолянски ученици на

...
Брюксел. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев подкрепи смолянски ученици на
Коментари Харесай

Евродепутатът Владимир Уручев подкрепи смолянски ученици на международно състезание в Брюксел

Брюксел. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев поддържа смолянски възпитаници на интернационално съревнование в Брюксел, оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ. Учебната компания Noetic на десетокласниците от ПГПЧЕ „ Иван Вазов “ в Смолян показа почтено България на надпреварата „ Учебна компания на годината “ на Джуниър Ачийвмънт (JA Европа). Младежите се показаха чудесно и въпреки да не получиха специфична премия, впечатлиха интернационалното жури с създаденото от тях мобилно приложение E-Food Scanner за сканиране на етикетите на хранителни артикули и идентифициране на нездравословните съставки. Преди месец Noetic завоюваха огромната премия „ Най-добра образователна компания “ на JA България, по време на Младежкия бизнес конгрес „ Изгряващи звезди “.
Освен спечелилите от Смолян, Брюксел посетиха още няколко образователни компании на JA България. Това са: „ Родопи-еко “ от ПГ по стопанска система „ Карл Маркс “, Смолян, които се занимават с произвеждане на еко продукти; “Dreams of Teens ”от СУ „ П. Р. Славейков “, Видин, които създават сувенири, популяризиращи традициите, фолклора и историческите забележителности на Видинския регион; Учебна компания “Bioclass ” от ПГОТ „ Свети Иван Рилски “, Перник, занимаващи се с произвеждане и продажба на закуски без подобрители и консерванти; Учебна компания “Mission ” от СУ „ Козма Тричков “, Враца, които са основали маркетингова организация, популяризираща планове с задача отбраната на белоглавия лешояд от региона; Учебна компания „ Mеджик Арт “ от ПГ по строителство, архитектура и геодезия, Монтана, стартирали произвеждане и търговия на ръчно направени сувенири.
Всички те са участници в плана „ Предприемачи на бъдещето “, който JA и евродепутатът Владимир Уручев стартираха през октомври 2016.
„ Това е една от допустимо най-хубавите начинания – още в учебно заведение да се обучат младежи на това какво е предприемачество. Ето, имаме българска образователна компания на това международно съревнование. Екипът от Смолян се показа доста добре, без значение, че не беше класиран в челната тройка. В съпоставяне с всички други образователни компании, които вземат участие на това съревнование, се вижда, че не отстъпваме по никакъв метод. Напротив – ние сме едни от най-иновативните “, разяснява представянето на NOETIC Владимир Уручев.
Голямата премия журито присъди на екип възпитаници от Естония за създадената от тях новаторска система за компостиране, разграждаща 10 пъти по-бързо органичните боклуци от досегашните сходни системи.
По време на надпреварата на младежките компании на JA Европа се състоя и Европейският конгрес за предприемаческо обучение, EEE-Summit. В него взеха присъединяване представители на бизнеса и европейските институции, както и основни участници в процеса от министерствата на образованието от другите европейски страни. От България участваха специалистът от МОН Силвия Кънчева, българските евродепутати инж. Владимир Уручев и Андрей Новаков и изпълнителният шеф на JA България Милена Стойчева.
„ Смятам, че основаването на център, който да сплотява напъните на всички участници в процеса на създаване на предприемаческа екосистема – от просветителни институции, институции, които вършат политики, до бизнеса, до същинските младите бизнесмени, до учениците, е нещо, което е сериозно за развиването на една страна и може да бъде определящо за това какъв е стандартът на тази страна. “ – показа М. Стойчева.
В рамките на своето посещаване в европейската столица учениците се срещнаха персонално с българските евродепутати Владимир Уручев и Андрей Ковачев, които им описаха за своята работа в Екологичен потенциал. Те посетиха щандовете на образователните компании от Европа и участваха на формалния старт на самодейността #SwitchOnEurope на Джуниър Ачийвмънт Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР