Брюксел е загрижен от търпимостта на София към приятелските политически

...
Брюксел е загрижен от търпимостта на София към приятелските политически
Коментари Харесай

Брюксел е все по-недоволен от приятелските назначения и корупцията в България

Брюксел е угрижен от търпимостта на София към другарските политически назначения и корупцията, написа вестник „ Файненшъл таймс “.

Политическите компликации на премиера Бойко Борисов повдигат комплицирани въпроси в Брюксел и други страни от Европейски Съюз. Критиците пък упрекват евроинституциите, че не са съумели да окажат задоволително напън върху София да усъвършенства ръководството. Дори и след излизането на видеоматериал, сниман от съпредседателя на "Демократична България " Христо Иванов при опит за навлизане в черноморската резиденция на Ахмед Доган, следен от повече от 1,2 милиона души, съвсем нямаше реакция. В същото време месеци наред в страната не престават митингите против шуробаджанащината.

Напрежението набъбна в допълнение през последните седмици откакто България блокира старта на договарянията за участие в Европейски Съюз на Северна Македония, което породи паники, че България ще се причисли към Унгария и Полша в техните постоянни борби с Брюксел.

"Файненшъл таймс “ показва още, че България непрекъснато е страната в Европейски Съюз с най-нисък рейтинг в Индекса за разбиране на корупцията на „ Трансперънси интернешънъл “ и внезапно се срутва в рейтингите за независимост на медиите. В същото време липсват и дефинитивни присъди по каузи за корупция по високите етажи на властта.

България получи милиарди евро помощи, откогато се причисли през 2007 година и вестникът цитира някогашния финансов министър Симеон Дянков, че европейските фондове в действителност са засилили корупцията и заграбването на страната. Дянков показва, че средствата са употребявани за пазаруване, директно или непряко, посредством публични поръчки на доста от медиите и по този начин са били прикрити дейностите на политиците.

„ Файненшъл таймс “ показва още, че в оповестен неотдавна отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в България е посочена угриженост за неналичието на бистрота кой има медиите, за оказван напън на публицисти и нов проектозакон за външното финансиране на неправителствени организации.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР