Брюксел. Доналд Тръмп може и да получи отказ от Дания

...
Брюксел. Доналд Тръмп може и да получи отказ от Дания
Коментари Харесай

Euronews: Фламандски националисти предложиха Валония на Тръмп за 1 евро

Брюксел. Доналд Тръмп може и да получи отвод от Дания на предлагането си да купи Гренландия от нея, само че американският президент може да бъде утешен от офертата на фламандски националисти да му продадат Валония за... 1 евро, предава Euronews.
В „ Туийт “ от младежката организация на „ Новия фламандски алианс “ (Н-ВА), Jong N-VA, се споделя, че президентът на Съединени американски щати може да вземе френско-говорящия район Южна Белгия за единствено едно евро.
Снимка, съпътстваща „ туийта “, изобразява „ Тръмп Тауър “, извисена над валонския град Дюрбюи, имитирайки личната фотография на Тръмп на една от неговите здания в Гренландия.
„ Туийтът “ към този момент провокира гняв измежду белгийските валонци, само че ръководителят на младежкото крило на Н-ВА Лорънс Ванкрайнест сподели пред Euronews, че това е било единствено смешка.
„ Това беше просто смешка, ориентирана към млада фламандска публика…нищо повечe “, сподели той.
„ Искрено се надявам, че към момента има място за някакъв комизъм в политиката. Особено младежите се нуждаят от това “, добави младежкият политически водач.
Холандско говорящ район на Белгия, Фландрия съставлява 68% от популацията на страната и през последните години се следи прилив на националистически и сепаратистки фламандски партии.
N-VA завоюва 43 места в 150-местния парламент на Белгия на последните избори, а през август стартира договаряния с други фламандски партии за сформиране на държавно управление след месеци политическа невъзможност.
Ванкрайнест сподели, че „ туийтът “ не е имал за цел да „ затруднява съставянето на федералното държавно управление “ или „ политическо изказване към държавните договаряния “. Той добави, че гневът от валонците е „ доказателство, че всеки от нас живее в друга просвета “.
Докато във Фландрия се следи завой на дясно, Валония потегли по другия път, с голяма поддръжка за леви партии в последните избори.
Резултатите подтикнаха водача на N-VA Барт Де Уевер да разяснява: „ Разликата сред Фландрия и Валония в никакъв случай не е била толкоз огромна “.
Разделението сред фламандски и валонски партии нормално води до дълги забавяния при образуването на коалиция в Белгия. През 2010 година на партиите бяха нужни 535 дни, връх, с цел да се спогодят за компромис и да образуват държавно управление.
Стив Детри, ръководител на младежкото крило на Реформаторското придвижване във Волуве-Сен-Ламберт, беше един от десетките критици на туийта в сряда, като сподели, че намира шегата за „ груба “ и „ глупава “.

Dear President @realDonaldTrump, one euro and Wallonia is yours. Call us. #GreenlandIsNotForSale pic.twitter.com/jcghgrTuRa
— Jong N-VA (@Jongnva) August 21, 2019

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР