Брюксел. До април месец 2019 г. трябва да има издадено

...
Брюксел. До април месец 2019 г. трябва да има издадено
Коментари Харесай

Министър Николай Нанков: Най-късно през април 2019 г. трябва да има издадено разрешение за строеж и избран изпълнител за Лот 3.2 на АМ „Струма“

Брюксел. До април месец 2019 година би трябвало да има издадено позволение за градеж и определен реализатор за Лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “. Това планува песимистичният вид за реализация на плана, сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков в Брюксел през днешния ден, оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.
Заедно с министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова показаха напредъка в реализацията на плана за доизграждане на автомагистралата на работни срещи с комисарите по районна политика Корина Крецу и по околна среда и води Кармену Вела.
Министър Нанков акцентира, че просрочването на този период ще затрудни вместването на плана в интервала на допустимост на разноските по Оперативна стратегия „ Транспорт и превоза инфраструктура “, който е до месец декември 2023 година.
Оптимистичният график за реализацията на плана планува разрешението за градеж и изпълнителят на строително-монтажните работи да са определени до декември 2018 година, осведоми още министърът.
Той акцентира, че с изключение на стопански, обществен и екологичен резултат, инфраструктурният план има значение и за сигурността и сигурността на пътуващите.
Трасето от в този момент съществуващия път през Кресненското дефиле е най-тежкото от републиканската пътна мрежа, разяснява Нанков. По сектора с дължина над 20 км приблизително годишно 6 души губят живота си, като през предходната година те са били седем. Средно годишно ранените са повече от 30, а над 50 са пътно-транспортните катастрофи, заяви той. Факторът време от позиция за оптимално бързо създаване на сектора пред дефилето е значим и за спасяването на човешки животи, съобщи районният министър.
Николай Нанков подсети, че като предпочитан от жури от представители на браншови организации, научните среди и неправителствени организации, от икономическа и софтуерна позиция бе оценен полуизточният вид за реализация на Лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “. Той планува опазване на едната част на трасето през Кресненското дефиле със съответните екологични ограничения по уреди, които да защищават биоразнообразието в обсега на пътя, и изнасянето на придвижването в противоположна посока източно от дефилето с две ленти в посока София – Солун, като при изкачването е планувана и трета лента.
Имаме цялостно подпомагане от страна на отрасловите еврокомисари. Има вид за пренасочване на средствата към други обекти с техническа подготвеност в северна България, само че Автомагистрала „ Струма “ за нас е геостратегически план и България ще я построи с национални или европейски средства, разяснява районният министър.
По Лот 3.1. нямаме проблеми, с изключение на този с изчезналите документи от АПИ в мандата на служебното държавно управление за публичната поръчка на тунел „ Железница “, разяснява министърът. Там до края на месеца ще рестартираме процедурата със съкратени периоди, с цел да наваксаме закъснението от съвсем една година в изоставането, добави той. Работи се по Лот 3.3 от Струмяни до Сандански, като има и предварително изпълнени действия от изпълнителя, заяви още районният министър.
Трябва да решим казуса с лот 3.2, само че България е длъжна да приключи автомагистралата с национално или европейско финансиране. Основната ни цел бе запознаване на еврокомисарите и дирекциите с напредъка и метода, който ще следваме за осъществяване на този значим за България и Европейски Съюз приоритет. Проектът е с наднационален приоритет, защото е част от Коридор № 4 – единственият от десетте транснационални транспортни коридори, който минава през територия единствено на страни членки на Европейски Съюз, съобщи Николай Нанков
Остава Оценката за сходство към Оценката за влияние върху околната среда и водите да потвърди кой от петте препоръчани в нея разновидността е предпочитан. Те бяха импортирани в Министерството на околната среда и водите при започване на месеца и чакаме да имаме утвърждение по нея до октомври т.г., разгласи министърът. Важно е да се избере вид за строителство. Той ще даде и икономическите параметри на правата. Тогава ще знаем какъв ще е нужният запас, уточни още Нанков. 670 млн. евро ще е най-скъпият сектор от автомагистралата поради комплицирания релеф, сеизмичната интензивност и всички други фактори, свързани с запазване на типовете и околната среда, като ще се осъществя с европейски средства и национално съфинансиране. Проектът за дългия тунел е на последно място, поради сложността на плана и заплахите, които крие, съобщи министърът на районното развиване и благоустройството.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР