Брюксел често може да играе ролята на покровител. В ЕС

...
Коментари Харесай

Как Гърция неочаквано се превърна в примерния ученик на Европа

Брюксел постоянно може да играе ролята на настойник. В Европейски Съюз министър председателите от време на време се третират като възпитаници. С обичана фраза строгите чиновници заявяват, че националните държавни управления би трябвало да си " пишат домашните ". Ако Брюксел е класна стая, то Гърция ненадейно се трансформира в зубъра на класа. Начинът, по който се оправи с пандемията, беше оценен високо. Плановете ѝ да влага 31 милиарда евро от фонда за възобновяване на Европейски Съюз в размер от 750 милиарда евро получи златна звездичка от чиновниците на Европейски Съюз. Гръцките хрумвания за общ коронавирус документ се разискват на европейско равнище. След десетилетие, в което Гърция минаваше на поправителни уроци, изпълнявайки три избавителни стратегии и преминавайки през стопански колапс, това е огромна смяна.
Промяна в репутацията
Лявата партия " Сириза ", която управляваше страната от 2015 до 2019 година, беше бунтарят на класа. За разлика от тях партията на Кириакос Мицотакис, десноцентристкия министър председател от 2019 година, е любимецът на учителя.

Промяната в репутацията е частично въпрос на политика. " Сириза " се трансформира в съперник на открития ред на Европейски Съюз, надявайки се да ремонтира клуба от вътрешната страна. Но в случай че Европейски Съюз има избрана позиция на политическия набор, тя е покрай център дясното, където е и партията на Кириакос Мицотакис " Нова народна власт ". В технократичния свят на европейската политика Мицотакис се вписва доста добре. Бивш съветник по мениджмънт, той приказва британски, френски, немски и " Давос ", акцент, употребен от мъже на междинна възраст, носещи ботуши на конференциите в швейцарските Алпи.

Училищната униформа му стои добре. Официално " Нова народна власт " беше определена от изборите през 2019 година като част от проекта за цялостен ремонт на Гърция. Безусловно задачата ѝ беше да направи гръцката политика скучна и да трансформира Гърция в естествена европейска страна. Ръководителите на " Сириза " се определяха като ново начало, водачите на " Нова народна власт " гледат на работата си като преустановяване на една тъмна епоха.

Те имат прочут триумф. След десетилетие в избавителни стратегии и съвсем овакантяване (или по-скоро изгонване) от еврозоната Гърция беше привела финансите си в ред преди удара на корона рецесията. Доходността на гръцките облигации е рекордно ниска, защото Европейската централна банка към този момент е склонна да купува гръцки дълг. В държавното управление, където министри развяват дипломи от Бръшляновата лига, управляват парада. Планът за консумиране на 31 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз дойде с одит от 1400 страници, по-дълъг от задачите оферти на някои страни. (Години на забележки от комисията значат, че гръцките бюрократи знаят по какъв начин да създадат проверяващите на домашните им удовлетворени.) Докато страни като Финландия спореха за утвърждението на схемата, гръцкият проект бързо беше утвърден от Народното събрание. Учителят се тормози за останалите деца в класа.

Ужасяващите условия за мигрантите, заседнали на гръцките острови, би трябвало да бъдат минус в досието на държавното управление дружно с отчети за връщанията на нежелани бежанци. Но кабинетът на учителите в Брюксел наподобява удовлетворен. В съзнанието на европейските политици разпоредбите за връщане са предопределени да спрат бежанците от това да бъдат премазани от граничарите, а не да спрат изпращането на лодки назад към турското крайбрежие. По същата брутална логичност мизерните условия по гръцките острови предотвратяват идването на нови бежанци. Европейски Съюз имаше надалеч по-голям проблем с метода на " Сириза ", която в началото не съумя да ограничи напора, в сравнение с сегашния метод на връщане на идващи бежанци. Миналата година млад мъж беше убит на границата, до момента в който тълпи от хора се опитваха да влязат в Гърция от Турция. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства Гърция като щита на Европа. А европейските водачи нямат други въпроси по проблема.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР