Брюксел. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон призова испанските власти да

...
Брюксел. Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон призова испанските власти да
Коментари Харесай

ТАСС: Карлес Пучдемон призова испанските власти да го допуснат в страната

Брюксел. Бившият каталунски водач Карлес Пучдемон прикани испанските управляващи да му разрешат да се върне в страната за откриването на сесията на районния парламент на Каталуния, планувано за 23 януари, с цел да заеме поста президент на Женералитета (автономното държавно управление на областта). Пучдемон направи съответстващото заявление по време на изявление пред американска медия, оповестено в събота, предава ТАСС .
„ Искам да се върна още в този момент. Това биха били положителни вести за Испания “, съобщи Пучдемон. Според мнението на политика, неговото възвръщане в страната за началото на сесията на каталунския парламент „ би било естествено “. „ Ако не ми разрешат да поема длъжността си, това ще бъде съществено нарушаване на испанската демократична система “, означи той. „ Аз съм началник на районното държавно управление и ще остана подобен, в случай че страната почете изборните резултати “.
Агенция „ Фокус “ напомня , че в четвъртък, в Каталуния се организираха районни избори, на които победа одържаха политическите сили, обявяващи се за самостоятелност на самостоятелната област от Испания. Коалицията „ Заедно за Каталуния “ на Карлес Пучдемон получи 34 места в 135-местния парламент.
На 14 декември белгийският съд публично приключи делото за екстрадацията на някогашния каталунски водач в Испания по отношение на анулирането на европейската заповед за неговия арест. В същото време, националната заповед за арест на каталунския политик остава в действие: с други думи, той би трябвало бъде задържан неотложно, в случай че пресече границата на Испания.
Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР