Брюксел. Бившият европейски комисар по разширяването Пиер Мирел, в интервю

...
Брюксел. Бившият европейски комисар по разширяването Пиер Мирел, в интервю
Коментари Харесай

Бившият еврокомисар по разширяването Пиер Мирел: Македония трябваше да бъде отделена от Албания за преговорите с ЕС

Брюксел. Бившият европейски комисар по разширението Пиер Мирел, в изявление за Македонската осведомителна организация (МИА) изяснява, че Македония е трябвало да бъде отделена от Албания при определянето на дата за начало на договарянията и съобщи, че съжалява за решението на Франция да отсрочи този развой, съобщи кореспондента на МИА от Брюксел, представен от скопската електронна медия „ Плюс Инфо “ .
„ Албания, за която в действителност не е подобен проблем да се отсрочат договарянията за една година, където процесът „ ветинг “ е към момента в действие, можеше да изчака и за Еди Рама също не е проблем. Правим разлика с Македония, за която щеше да е удачно да се стартират договаряния, с цел да се усилят възможностите за референдума и скърбя, че Франция зае такава позиция. Макрон съобщи, че трябват вътрешни промени. Да, това го знаем добре, само че промените могат да се вършат редом с присъединителните договаряния “, съобщи Мирел в изявлението.
Бившият комисар е безапелационен, че идната година страните-членки няма да блокират датата за договаряния за Македония, без значение от изборните резултати през май.
Според Мирел не е изключено Македония да задмине Сърбия когато стартират договарянията с Европейски Съюз, само че той предизвестява, че е значимо Европейската комисия да се придържа към по този начин наречения „ нов метод “ в договарянията.
Според новия метод страните-кандидати би трябвало да прегледат първо главите, които се отнасят до правовата страна и правосъдната система, само че също така този метод постанова и доста по-дълбок надзор над прокарването на промените.
„ Това към този момент се намира в проектите за деяние 23 и 24, които се отнасят за Черна Гора и Сърбия, само че отчетите демонстрират че това не е по този начин. Последните отчети и за Черна Гора, и за Сърбия разкриват тъкмо тези пропуски. И това е основна точка: в случай че Европейска комисия се придържа към този принцип, тогава може да имаме изненади в бързината и напредъка в процеса, защото може да има потребност от доста повече време, в сравнение с е планувано. Тъй като не става на въпрос единствено за приемането на закони, а и за тяхното използване “, добави Мирел.

Превод и редакция: Йонислав Дочев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР