Брюксел. Бившият европейски комисар по разширяването Пиер Мирел, в интервю

Брюксел. Бившият европейски комисар по разширяването Пиер Мирел, в интервю ...

Бившият еврокомисар по разширяването Пиер Мирел: Македония трябваше да бъде отделена от Албания за преговорите с ЕС.

Брюксел. Бившият европейски комисар по разширяването Пиер Мирел, в интервю за Македонската информационна агенция (МИА) обяснява, че Македония е трябвало да бъде отделена от Албания при определянето на дата за начало на преговорите и заяви, че съжалява за решението на Франция да отложи този процес, предаде кореспондента на МИА от Брюксел, цитиран от скопската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Албания, за която всъщност не е такъв проблем да се отложат преговорите за една година, където процесът „ветинг“ е все още в сила, можеше да изчака и за Еди Рама също не е проблем. Правим разлика с Македония, за която щеше да е удачно да се започнат преговори, за да се увеличат шансовете за референдума и съжалявам, че Франция зае такава позиция. Макрон заяви, че трябват вътрешни реформи. Да, това го знаем добре, но реформите могат да се правят паралелно с присъединителните преговори“, заяви Мирел в интервюто.
Бившият комисар е категоричен, че следващата година страните-членки няма да блокират датата за преговори за Македония, без значение от изборните резултати през май.
Според Мирел не е изключено Македония да задмине Сърбия когато започнат преговорите с ЕС, но той предупреждава, че е важно Европейската комисия да се придържа към така наречения „нов подход“ в преговорите.
Според новия подход страните-кандидати трябва да разгледат първо главите, които се отнасят до правовата държава и съдебната система, но освен това този подход налага и много по-дълбок контрол над прокарването на реформите.
„Това вече се намира в плановете за действие 23 и 24, които се отнасят за Черна Гора и Сърбия, но докладите показват че това не е така. Последните доклади и за Черна Гора, и за Сърбия разкриват точно тези пропуски. И това е ключова точка: ако ЕК се придържа към този принцип, тогава може да имаме изненади в бързината и напредъка в процеса, тъй като може да има нужда от много повече време, отколкото е предвидено. Тъй като не става на въпрос само за приемането на закони, а и за тяхното прилагане“, добави Мирел.

Превод и редакция: Йонислав Дочев

Източник: focus-news.net