Брюксел. България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната

...
Брюксел. България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната
Коментари Харесай

България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

Брюксел. България се причислява към Проекта за възстановяване на пътната сигурност в Европа. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов взе участие в публична гала в Брюксел, с която бе обещано началото на Проекта за възстановяване на пътната сигурност в Европа. Събитието беше домакинствано от настоящия комисар по превоза Виолета Булц и изпълнителния шеф на Европейския съвет по сигурност на превоза Антонио Авеносо.
По-рано през днешния ден, българска делегация взе участие в експертна полемика по пътна сигурност, инициирана от Европейски Съюз. В рамките на работните панели бяха показани ограничения за възстановяване на сигурността на пътната инфраструктура, за справяне с основните аргументи за гибел на пътя, както и такива за възстановяване на пътната сигурност в обитаеми места и отбрана на уязвимите участници в пътното придвижване. В полемиката се включи заместник-директорът на Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на Европейска комисия Матю Болдуин.

Информация за плана на Европейска комисия за възстановяване на пътната сигурност
Проектът е иницииран от Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на Европейската комисия и Европейския съвет по сигурност на превоза (ETSC). ETSC е организация със седалище в Брюксел, имаща за цел понижаване броя на смъртните случаи и тежките пострадвания в резултат на пътнотранспортни катастрофи. Организацията поддържа показател за всяка страна членка, който се оформя от държанието на участниците в придвижването, инфраструктурата, МПС, политиките в региона на пътната сигурност като цяло.
Поканени да се включат в плана са шест страни членки, с най-хубав капацитет за възстановяване на индикаторите за пътна сигурност (България, Полша, Литва, Гърция, Румъния и Португалия).
Проектът е с времетраене от 3 години (2019-2021 година) и има за цел възстановяване на съдействието сред страните членки в използването на новаторски и ефикасни ограничения за повишение пътната сигурност. Предвижда се провеждането на работни семинари, визити на непознати специалисти и други Крайният резултат следва да способства за дълготрайната цел на равнище Европейски Съюз – понижаване на смъртните случаи и тежките пострадвания в резултат на пътнотранспортни катастрофи с 50 % до 2030 година.
Финансирането ще бъде напълно за сметка на Европейската комисия, без съфинансиране от страните участнички.
На среща в София на 4 юли 2019 година представители на всички ангажирани ведомства (МВР, МТИТС, Министерство на регионалното развитие, Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, ИА “Автомобилна администрация ” и Агенция " Пътна инфраструктура " ) на високо политическо равнище показаха готовността на България да се причисли към плана. За точка за контакт по плана от българска страна беше избрана Малина Крумова, ръководител на Държавната организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР