Брюксел. България и още 22 държави-членки подписаха днес съвместна нотификация

...
Брюксел. България и още 22 държави-членки подписаха днес съвместна нотификация
Коментари Харесай

България и още 22 държави-членки подписаха нотификация за стартиране на Постоянно структурирано сътрудничество

Брюксел. България и още 22 държави-членки подписаха през днешния ден взаимна нотификация за пускане на Постоянно структурирано съдействие (ПСС). Официалната гала се състоя в границите на Съвет „ Външни работи “, който се организира в Брюксел. От българска страна известието бе подписана от вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Постоянното структурирано съдействие има за цел да спомага за развиването на отбранителните качества на държавите-членки, в това число посредством основаване на Европейски фонд за защита за финансиране на съответни планове. ПСС показва решимостта за усилване на европейската сигурност и защита в отговор на новите геополитически провокации.
Министрите на външните работи и министрите на защитата на 28-те разискаха напредъка в осъществяването на Глобалната тактика на Европейски Съюз в региона на сигурността и защитата. Дискутираха и опциите за по-нататъшно развиване на съдействието с НАТО, в това число в региона на битката с тероризма. България приветства подхванатите стъпки за осъществяване на Глобалната тактика посредством стартирането на ПСС. Трябва да развием тази самодейност по допустимо най-прозрачния, изчерпателен и упорит метод, с цел да допринесем за повишение сигурността на Европейски Съюз и да спомагаме за усилването на качествата на НАТО, съобщи в изявлението си министър Екатерина Захариева.
Министрите на външните работи разискаха подготовката на идната на 29-30 ноември 2017 година в Абиджан Среща на върха ЕС-Африка, която има за цел да ускори политическите и икономическите връзки сред двата континента. Първите дипломати на Европейски Съюз подчертаха значимостта на провеждането на срещата и показаха поддръжка за водещите тематики в дневния ред - вложение в младежта и основаване на претовареност, мир и сигурност, миграция и други
Външните министри на 28-те организираха и спор по стратегическата връзка, като подчертаха значимостта на работата за противопоставяне на дезинформацията, само че и за излъчването на положителни послания и разяснение на изгодите от провежданите от Европейски Съюз политики. Постигането на действителни резултати в региона на стратегическата връзка изисква да бъде открит верният географски баланс, нужното финансиране и съответните специалисти, съобщи българският външен министър.
Преди началото на Съвет „ Външни работи “ министър Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Швеция Маргот Валстрьом бяха домакини на работна закуска с министъра на външните работи на Република Македония Никола Димитров и вицепремиера Буяр Османи. Министър Димитров показа напъните на новото държавно управление на Република Македония за внасяне на нов подтик в процеса на европейската интеграция на страната посредством ускорение на промените и определяне на добросъседски връзки.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР