Брюксел/Анкара. Десетки участници в спонтанно зародилото се движение на жълтите

...
Брюксел/Анкара. Десетки участници в спонтанно зародилото се движение на жълтите
Коментари Харесай

Аnadolu Аgency: Десетки „жълти жилетки“ протестираха в петък в Брюксел

Брюксел/Анкара. Десетки участници в непринудено зародилото се придвижване на „ жълтите жилетки “ в петък стачкуваха по улиците на Брюксел, оповестява турската Anadolu Agency . Полицията е арестувала 60 участника в митинга поради нарушение на публичния ред и нападателно държание в белгийската столица.
Движението на „ жълтите жилетки “, което породи като обществен протест против повишение на цените на горивата, в петък стигна до региона, където са ситуирани офисите на Европейски Съюз в Брюксел. То стартира в петък на обед близо до постройките на Европейската комисия и на Европейския съвет. В центъра на града протестиращите са преобърнали и запалили две коли, едната – полицейска, блокирали са трафика, като са се опитвали с бетонни блокове да преградят съществени булеварди, изпотрошили са пътните знаци.
Кметът на Брюксел Филип Клоз е предизвестил, че са вероятни и нови арести, в случай че митингът продължи. Вътрешният министър Жан Жамбон също е осъдил „ неразбираемото “ принуждение, което са упражнили бунтуващите се против високите цени на горивата. При конфликти с полицията тя е била принудена да употребява сълзотворен газ и водни струи, с цел да ги разпръсне.
Движението потегли от Франция, където демонстрации се организираха в цялата страна, откакто цените на дизела се подвигнаха с повече от 20 на 100 за една година.
Белгийските „ жълти жилетки “ изначало обявиха, че ще стачкуват във Валония, френско-говорящият регион на Белгия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР