Брюксел. Афганистан, Судан и регионалната сигурност в Залива и Иран

...
Брюксел. Афганистан, Судан и регионалната сигурност в Залива и Иран
Коментари Харесай

Външните министри от ЕС обсъдиха ситуацията в Афганистан, Судан и Иран

Брюксел. Афганистан, Судан и районната сигурност в Залива и Иран бяха главните тематики в дневния ред на Съвета „ Външни работи “, който се организира през днешния ден в Брюксел. От българска страна в съвещанието взе участие заместител министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Първите дипломати на Европейски Съюз поздравиха жителите на Афганистан за присъединяване им в извършените на 28 септември президентски избори макар комплицираната обстановка със сигурността в страната, като показаха очакване за скорошно оповестяване на изборните резултати и тяхното признание от всички участници. Съветът разиска вероятностите за реализиране на мир посредством приобщаващ и воден от афганистанците кротичък развой като основно изискване за реализиране на трайно решение на спора. Потвърдена бе готовността на Европейски Съюз да оказва поддръжка за възобновяване на Афганистан и постигането на прогрес в процеса на помиряване. Откроена беше значимостта на тясното взаимоотношение на Европейски Съюз със Съединени американски щати, както и с останалите интернационалните и районни фактори, които могат да допринесат за трайното стабилизиране на Афганистан.
Съветът „ Външни работи “ изрази мощно безпокойствие от провокациите пред сигурността в района на Персийския залив. Министрите подчертаха значимостта от предприемане на стъпки за деескалация на напрежението, като подчертаха, че всяко непремерено деяние може да докара до рискови последствия освен за страните от Залива, само че и за Европа и света. Откроено бе основното значение на запазването на Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия, като насочиха неотстъпчив апел към Техеран да преразгледа решенията си за прекратяване на използването на някои договорености и да се върне към цялостното осъществяване на уговорките си.
Министрите разискаха и продължаващата рецесия в Сирия и регистрираха учредяването на Конституционния комитет на Сирия като значима първа стъпка от политическия развой в осъществяване на Резолюция 2254 (2015) на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
В рамките на съвещанието беше извършен работен обяд с министър-председателя на Судан Абдалла Хамдук, който показа целите на преходното държавно управление на страната за реализиране на дълготраен мир, стабилизиране на стопанската система, реализиране на промени и създаване на правова страна. Министрите потвърдиха поддръжката си за приобщаващ развой на либерален преход в Судан с водеща роля на гражданското държавно управление. Вицепремиерът Екатерина Захариева съобщи, че България ще поддържа промените в страната и демократичния преход, както и овластяването на дамите, образец за което е поемането на четири основни поста в новото държавно управление от дами - те оглавяват министерствата на финансите, на външните работи, на висшето обучение и на труда. Захариева напомни, че се е срещнала с новия външен министър на Судан госпожа Асма Абдала и е предложила Дипломическият институт в Министерство на външните работи на България да образова млади дами дипломати от Судан.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР