Брутният вътрешен продукт нараства с 0.9%, след свиване с 0.3%

...
Брутният вътрешен продукт нараства с 0.9%, след свиване с 0.3%
Коментари Харесай

Българската икономика се възстановява през третото тримесечие

Брутният вътрешен артикул нараства с 0.9%, след стесняване с 0.3% през второто тримесечие, сочат данните от експресната оценка на Национален статистически институт / 11:59 ч. 17  article picture alt description
Снимка: списък 3e-news/БТА

Брутният вътрешен артикул (БВП) на България нараства с 0.9%, откакто се сви с 0.3% през второто тримесечие. На годишна база Брутният вътрешен продукт се покачва с 0.4%, по отношение на съответното тримесечие на миналата година, откакто набъбна със 7.0% през второто. Това демонстрира експресната оценка* на Националния статистически институт (НСИ), съгласно сезонно изгладените данни.
Още по тематиката Финанси / 21 окт 2021 / 27 фев 2021
Брутният вътрешен продукт в стойностен размер по настоящи цени
В номинално изражение Брутният вътрешен продукт доближава 35 577.2 млн. лв., като осъществената добавена стойност през третото тримесечие на 2021 година е 30 652.5 млн. лeвa.
По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване със 74.9%, което в стойностно изражение възлиза на 26 633.2 млн. лв.. През третото тримесечие на 2021 година бруто капиталообразуването е 7 235.8 млн. лева и заема 20.3% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.

Тримесечни промени
През третото тримесечие на 2021 година по отношение на предходното тримесечие БВП1 по сезонно изгладени данни нараства с 0.9% (табл. 2 от приложението). За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 1.7%.
Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през третото тримесечие на 2021 година причина за записания стопански растеж по сезонно изгладени данни по отношение на предходното тримесечие е нарастването на крайното ползване с 1.8%.
Годишни промени
През третото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни се усилва с 0.4% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност нараства с 0.3%.
Крайното ползване записва растеж от 5.1%, до момента в който бруто образуването на главен капитал понижава с 3.0% през третото тримесечие на 2021 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. Износът на артикули и услуги се усилва с 12.5%, а вносът на артикули и услуги нараства с 11.1%.
*Експресните оценки за Брутният вътрешен продукт се основават на предварителни, налични все още, месечни и тримесечни данни (обект на следващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за държанието на съставни елементи в състава на Брутният вътрешен продукт, за които все още на изчисленията не е налична директна базисна информация. Разработените експресни оценки за третото тримесечие на 2021 година са готови в период от 47 дни след отчетния интервал.
Тагове: Брутният вътрешен продукт трето тримесечие на 2021 година, Национален статистически институт,
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР