Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил през второто

...
Брутният вътрешен продукт на страната се е увеличил през второто
Коментари Харесай

Икономическият растеж се забавя

Брутният вътрешен артикул на страната се е нараснал през второто тримесечие на 2019 година с 0,6% по отношение на началото на годината, когато набъбна с 1,2%. На годишна база обаче икономическият напредък се забавя до 3,3%, спрямо първото тримесечие, когато той е бил 3,5%, демонстрират данни на Национален статистически институт. Според тях това съставлява най-слабото покачване на Брутният вътрешен продукт на тримесечна база от третото тримесечие на 2014 година. Това не попречи на премиера Бойко Борисов още веднъж да се похвали какво благополучие е обезпечил на поданиците.

Според експресната оценка на Национален статистически институт за второто тримесечие на 2019 година брутният вътрешен артикул в номинално изражение възлиза на 28,099 милиарда лв., а осъществената добавена стойност е в размер на 24,241 милиарда лв.. Най-голям дял в Брутният вътрешен продукт още веднъж заема крайното ползване (76,3% от БВП), което в стойностно изражение възлиза на 21,445 милиарда лв.. Износът на артикули и услуги обаче се намалява през второто тримесечие с 3,3% по отношение на началото на годината, когато набъбна с 1,9%, до момента в който вносът на артикули и услуги се сви с цели 8,4% след покачване с 1,5% през първото тримесечие.

Ръстът на цените на някои храни, на хотелските и ресторантьорските услуги в разгара на летния туристически сезон, както и на превоза в дейния сезон на пътуванията дават подтик на инфлацията през юли, демонстрират още данните на Национален статистически институт. След като през юни националната статистика регистрира дефлация от 0,6 % за месеца, през юли растежът на потребителските цени се е повишил с 1,4 до 0,8 на 100. Годишната инфлация се форсира едва с 0,1% до 2,9%. Най-силен растеж на цените се регистрира в групата развлечения и просвета - 6,6%. Следват заведения за хранене и хотели с растеж от 2,8%. На трето място са комуналните услуги с нарастване на цените от 1,2%. Храните нарастват с 0,3%, като рецесията с африканската чума по свинете към момента не се е отразила на цените на свинското месо, които означават най-малък растеж от 0,1% през юли. Алкохолът и тютюневите произведения нарастват с 0,2%, превозът - с 0,4%. Намаление на цените е записано единствено в групата на облеклото и обувките на фона на сезонните разпродажби - 2,9%. От комуналните услуги най-силен растеж е регистриран при цените за топлинна сила и затопляне на вода - 3,4%. Електроенергията е поскъпнала с 2,9%.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР