Брутният вътрешен продукт на София за миналата година е достигнал

...
Брутният вътрешен продукт на София за миналата година е достигнал
Коментари Харесай

Брутният вътрешен продукт на София за миналата година е достигнал 75 млрд. лева

Брутният вътрешен артикул на София за предходната година е достигнал 75 милиарда лв., сочи отчет на Столичната общинска организация за приватизация и вложения и на Института за пазарна стопанска система. Според данните в проучването през последните години се следи и сериозен растеж на непознатите капитали в стопанската система на столицата.

“БВП на София е достигнал 75 милиарда лв. през 2023 година. Икономиката на столицата се усилва фрапантно, достигайки 40,9% от стопанската система на България през 2022 година ”. Това съобщи откривателят от Института за пазарна стопанска система (ИПИ) Петър Ганев, съобщи БГНЕС.

ИПИ взаимно със Общинската организация за приватизация и вложения показаха икономическия профил на София.

От проучването стана ясно, че преди всичко по Брутният вътрешен продукт е София – 68 милиарда, на второ е Пловдив – с над 13 милиарда, следват Стара Загора и Варна с по над 10 млрд.

“По брутна добавена стойност (БДС) половината от страната е съсредоточена в София ”, разяснява Петър Ганев, след което разясни, че брутната добавена стойност на София е 40,5 милиарда лева.

“Водещите браншове остават търговията – 10,7 милиарда добавена стойност и осведомителните и информационните технологии – над 10 милиарда лева И двата бранша регистрират растеж ”, изясни Ганев.

Той означи, че цифровият бранш – над 80%, е съсредоточен в София макар развиването на Пловдив и другите по-големи намесени места.

Относно човешкия капитал и демографското развиване Адриан Николов, също от ИПИ, съобщи, че 800 000 души от софиянците са сред 30-50 години, само че естественият приръст на популацията в София е негативен.

“С висше обучение са 44%, 41% са със приблизително, с главно и начално са към 15% като в тях влизат и учениците, тъй че даже процентът с ниска степен на образованието в София е по-малък от 15% ”, сподели Адриан Николов. Той изясни и че безработицата на процедура я няма, като тя възлиза на 1,6% за 2023 г.

“Относно заетостта 78% от хората сред 15 – 64 година възраст са заети в стопанската система на София. За България процентите са 70,4% ”, добави Николов.

Относно заплащането стана ясно, че междинната заплата е 2 762 лева.

“До края на 2024 година тя ще доближи близо 3 100 лева ”, счита Адриан Николов.От проучването стана ясно и че максимален дял на хората с висше обучение живеят в кварталите “Лозенец ”, “Оборище ” и “Витоша ”.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР