Брутният вътрешен продукт на София през миналата година е над

...
Брутният вътрешен продукт на София през миналата година е над
Коментари Харесай

София с пет пъти по-голяма икономика от Пловдив

Брутният вътрешен артикул на София през предходната година е над 59 милиарда лева През 2020 година той е бил над 51 милиарда лева, което съставлява 42,8% от стопанската система на България. Тя е път пъти по-голяма от тази в Пловдив и седем пъти повече от стопанската система на Варна.  В София живее 19,5% от популацията. Това демонстрира разбор на Института за пазарна стопанска система, които бе показан от шефът на СОС Георги Георгиев, общинският консултант Николай Стойнев, както и от икономистите - Петър Ганев и Адриан Николов от ИПИ

Стойността на създадената продукция от предприятията в София доближава 81 милиарда лева В България 1/3 от стопанската система е " Преработваща индустрия ", до момента в който в София тя е единствено 13%. Водещите браншове в столицата са " Търговията " с 20% от продукцията и " ИТК " със 17%.

Брутната добавена стойност на предприятията пък доближава близо 33 милиарда лева Предприятията в бранша на осведомителните и информационните технологии в София носят 88% от добавената стойност на всички предприятия в страната. 

Над половината от директните непознати вложения в страната пък са в София. 

През предходната година се възвръщат и туристическите пътувания след пандемия. През първите 10 месеца на предходната година има 1,7 месеца, до момента в който през цялата 2019 година е 2 млн. лева.

В В София живеят 1,27 млн. души. Има трайно застаряване на популацията.

" Щастлив съм, че през последните години успяхме да създадем бърза писта за административното обслужване на бизнеса. Това оказа помощ за превръщането на нашия град в притегателна капиталова дестинация, а доказателство за това е, че над половината от директните непознати вложения в страната са в София ", съобщи шефът на СОС Георги Георгиев.

" Това несъмнено е повода доста хора от страната да намират професионална реализация и да основават фамилии в София, което още повече ни ангажира с реализирането на повече инфраструктурни, просветителни, обществени, културни планове, с цел да отговорим оптимално на потребностите на жителите ", сподели още той.

Брутното месечно заплащане на наетите в столицата за първи път надвишава 2000 лв.. Заплатите в София са доста над междинните във всички браншове на локалната стопанска система. Очаквано водач е ИКТ секторът, в който през 2021 година възнаграждението към този момент надвишава 4000 лв. приблизително месечно, следвано от финансите и професионалните действия (2600 лева), както и държавното ръководство (2400 лева), сподели Адриан Николов от ИПИ.

Добавената стойност на едно наето лице в София доближава над 50 хиляди лева За 2021 година. За националната стопанска система тази добавена стойност е към 35 хиляди лева Това е резултат от насъбраните вложения и развитиетона действия, които изискват дипломиран труд. През 2021 година София концентрира в себе си 14,7 от общо 28,2 милиарда евро задгранични вложения. Съпоставени с броя на популацията, непознатите капитали в София доближават 11,2 хиляди евро на човек от популацията, на фона на 4,1 хиляди евро приблизително за страната. В София се следи смяна в демографската конструкция: покачване на междинната възраст – 35 и 49 годишните, т.е. на фона на 2011 година, когато доминираха 20-24 годишните и 30-35 годишните, в този момент има смяна на картата на популацията в трудоспособна възраст. Положителната вест е, че децата под 15 години минават 15 %. През 2021 година има нови поданици на града - 30 000 души, само че други 22 000 души са го напуснали.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР