Брутният вътрешен продукт на Швеция се е свил с 8,6%

...
Брутният вътрешен продукт на Швеция се е свил с 8,6%
Коментари Харесай

Швеция отчете рекорден спад на БВП през второто тримесечие

Брутният вътрешен артикул на Швеция се е свил с 8,6% през второто тримесечие на годината, сочат предварителните данни Централното статистическо бюро, съобщи Си Ен Би Си.

Това е най-големият тримесечен спад, откогато през 1980 година стартира да се води статистиката. За съпоставяне, в разгара на международната финансова рецесия стопанската система на страната се сви с 3,8% през четвъртото тримесечие на 2008 година

Въпреки рекордния спад шведската стопанска система се показва по-добре от тази на огромна част от другите европейски страни. Анализаторите считат, че това се дължи значително на решението на шведското държавно управление да не предприеме строги ограничения за блокиране на икономическата интензивност и да заложи повече на целесъобразни здравни насоки.

Според Дейвид Оксли от Capital Economics внезапното стесняване на Брутният вътрешен продукт на Швеция демонстрира, че „ страната не е ваксинирана против въздействието на пандемията от COVID-19 макар по-лекия подход на държавното управление към карантинните ограничения “.

„ Въпреки това, икономическият срив през първото полугодие е на изяло друго равнище спрямо филмите на ужасите в Южна Европа “, прибавя той.

Икономиката на Еврозоната се сви с 12,1% през второто тримесечие по отношение на предходното, а тази на Европейския съюз – с 11,9%.  Най-рязък спад измежду страните членки регистрира Испания, чиято стопанска система потъна с 18,5%. След нея се подредиха Португалия със спад на Брутният вътрешен продукт от 14,1% и Франция със стесняване от 13,8%. Германия, която е считана за мотора за напредък в Европа, регистрира спад от 10,1% по отношение на първото тримесечие.

Робърт Беквист, който е основен икономист в SEB bank, съобщи пред Си Ен Би Си, че като се има поради мощното показване на шведската стопанска система през първото тримесечие, спадът на брутният вътрешен артикул на страната през полугодието е на половина на този на Брутният вътрешен продукт на Еврозоната.

„ Изглежда, че Еврозоната ще регистрира мощно възобновяване през третото тримесечие, само че ние чакаме шведската стопанска система да продължи да се показва по-добре “, добави той.

През първото тримесечие Брутният вътрешен продукт на Швеция набъбна с 0,1% по отношение на последните три месеца на 2019 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР