Брутният вътрешен продукт на Германия се е свил с 10.1%

...
Брутният вътрешен продукт на Германия се е свил с 10.1%
Коментари Харесай

Коронавирусът вкара германската икономика в невиждана рецесия

Брутният вътрешен артикул на Германия се е свил с 10.1% през второто тримесечие на годината спрямо първото, което е най-големият спад от началото на тримесечните калкулации за Германия през 1970 година, предава Reuters.

„ Това е невиждана криза. Нито пагубните дни и седмици за фондовите тържища, нито шоковите равнища на цените на петрола, съумяха да реализират това, което направи коронавиуса. Той единствено за няколко месеца съумя да вкара Германия в ужасна криза ", сподели икономистът на DekaBank Андреас Шеуерле.

На годишна база данните от второто тримесечие на 2020 година са с 11.7% по-ниски. Срив има както във връзка с износа, по този начин и на вноса. Разходите на семействата и вложенията в дома също доста понижават, означават от статистическата работа. За сметка на това обаче държавните разноски се усилват.

Според основния икономист на Commerzbank Йорг Крамер възобновяване е почнало в края на април, което значи, че данните за идващото тримесечие би трябвало да са много по-оптимистични. „ Това обаче не трансформира обстоятелството, че на немската стопанска система ще ѝ е належащо дълго време да се върне към равнището си преди рецесията ", добави Крамер.

Безработните в страната са 6.4% или 2.92 млн. От немското бюро по труда споделят, че пазарът на труда към момента е напрегнат поради пандемията от ковид, макар че са се появили първите признаци на възобновяване.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР