Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз е запазил равнището си

...
Брутният вътрешен продукт на Европейския съюз е запазил равнището си
Коментари Харесай

БВП на ЕС остава без промяна, а в еврозоната расте с 0,3%

Брутният вътрешен артикул на Европейския съюз е запазил нивото си през второто тримесечие на годината по отношение на първото, а в еврозоната е повишен с 0,3 на 100, сочат най-новите предварителни оценки на европейската статистическа организация Евростат.

През първото тримесечие на годината, отнесено към последното тримесечие на предходната година, икономическата продукция на Европейски Съюз набъбна с 0,2 на 100, до момента в който във валутната зона е била без изменение, предава Българска телеграфна агенция.

В съпоставяне със същото тримесечие на 2022 година, през април - юни т.г. стопанската система и на Европейски Съюз, и на еврозоната се е разширила надлежно с 0,5 на 100 и 0,6 на 100.

Сред страните членки, за които има налични данни, максимален тримесечен напредък на Брутният вътрешен продукт са отчели Ирландия (+3,3 на сто) и Литва (+2,8 на сто). Противно на тях спадове са регистрирани в Швеция (-1,5 на сто), Латвия (-0,6 на сто), Австрия (-0,4 на сто) и Италия (-0,3 на сто).

На годишна база през второто тримесечие напредък на стопанската система регистрират седем страни от Европейски Съюз, като най-високи са били стойностите в Ирландия (+2,8 на сто), Португалия (+2,3 на сто) и Испания (+1,8 на сто). С максимален годишен спад на Брутният вътрешен продукт е била Швеция (-2,4 на сто), Чехия (-0,6 на сто) и Латвия (-0,5 на сто).

Данни за икономическата продукция в България през второто тримесечие към момента не са оповестени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР