Брутният вътрешен продукт на България се повиши през първото третото

...
Брутният вътрешен продукт на България се повиши през първото третото
Коментари Харесай

НСИ: Ускоряване на икономическия растеж до 3,4% през първото тримесечие на годината

Брутният вътрешен артикул на България се увеличи през първото третото тримесечие на 2019 година с 1,1% по отношение на последното тримесечие на преходната година, когато набъбна с 0,8%, като на годишна база икономическият напредък се форсира до 3,4% от 3,2% в края на 2018-а, демонстрира експресна оценка на Националния статистически институт (НСИ).

Това съставлява най-солидното повишение на Брутният вътрешен продукт на тримесечна база от края на 2016 година насам, до момента в който експанзията на годишна база се върна на нейното равнище от второто тримесечие на 2018-а година.

Според експресната оценка на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2019 година брутният вътрешен артикул в номинално изражение възлиза на 23,884 милиарда лв., а осъществената добавена стойност е в размер на 20,301 милиарда лв..

Най-голям дял в Брутният вътрешен продукт още веднъж заема крайното ползване (цели 83,9% от БВП), което в стойностно изражение възлиза на 20,042 милиарда лв.. През първото тримесечие на актуалната година бруто капиталообразуването е за 3,820 милиарда лв. и образува 16,0% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР