Брутният вътрешен продукт на България се е удвоил през последното

...
Брутният вътрешен продукт на България се е удвоил през последното
Коментари Харесай

Томислав Дончев: БВП на България се е удвоил през последното десетилетие

Брутният вътрешен артикул на България се е удвоил през последното десетилетие, износът на артикули е повишен 2,4 пъти, а износът на IT артикули и аутсорсинг услуги е повишен пет пъти, уточни при откриването на Пловдивския стопански конгрес заместител министър-председателят Томислав Дончев.

По думите му положителната икономическа политика е като добре работеща навигация в автомобила, оказва помощ ти да стигнеш, където искаш да бъдеш.

"Правилният диалог сега е къде желаеме да бъдем, по какъв начин да се доближаваме до икономическо ядро на Европа като стопански индикатори ", добави той.

Дончев съобщи, че в България, като част от общия европейски пазар, процесът на инфилтрация - на възстановяване на благосъстоянието, към този момент е почнал, само че не би трябвало да разчитаме единствено на това, а е належащо да разчитаме повече на себе си. "Да разчитаме на резултата инфилтрация, значи да се обречем огромното ни достижение да е единствено аутсорсингът, да мислим единствено в по-големи мащаби, да мислим за повече вложения, повече работни места - това е хубаво, сподели Дончев, само че акцентира, че е време да бъдем претенциозни и когато приказваме за вложения и за производства, да гоним други цели.

"Да търсим: по-висока добавена стойност, по-високи облаги и по-високи заплати. За постигането на тези високи цели, няма повсеместен логаритъм, а всеки би трябвало да откри личния си път ". По думите му общото сред всички страни, осъществили огромна икономическа промяна се базира на три правила - мощно обучение, недопускане на неточности в обществените финанси и публичен консенсус.

Зам.-премиерът сподели още, че базирайки се на тези три опори, ние би трябвало да намерим четвъртата или Балканската фалшификация, която да направи нещата вероятни.

Според финансовия министър Владислав Горанов последните няколко години районът на Югоизточна Европа се намира в характерен бизнес цикъл, при който така наречен инфилтрация чука на вратата и ние би трябвало да сме готови за нея, тъй като може да ни подмине и без да окаже нужното въздействие върху процесите при нас. Той сподели, че съгласно статистика на една неправителствена организация през последната година неофициалната стопанска система пада няколко процентни пункта. За първото тримесечие на тази година сезонно неизгладените данни демонстрират 4,8 на 100 напредък.

Горанов разясни, че сезонно неизгладените данни са по-добрия инструмент за прогнозиране на трендовете в стопанската система до края на годината. Според него въз основата на тези цифри има учредения да считаме, че първичните упования за тази година ще бъдат надминати. Има три % растеж в промишлеността, има 3,6 на 100 растеж в услугите и растеж в потреблението. Ние използвахме мощното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, с цел да сложим на дневен ред един значим приоритет - присъединението към ЕРМ II и по-късно към Еврозоната, сподели още Горанов.

И добави, че сме последвали препоръките на западните сътрудници, че това би трябвало да стане в тясно съдействие с Европейската централна банка във връзка с банковия контрол. По думите му в никакъв случай не е имало по-голямо политическо и икономическо доверие към вероятността България да влезе в по-близкия кръг на европейска интеграция и изрази вяра влизането в механизма ЕРМ да стане до края на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР