Брутният вътрешен продукт (БВП) на София ще се свие с

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на София ще се свие с
Коментари Харесай

Ударът от пандемията върху София: От 1 до 3% пада БВП

Брутният вътрешен артикул (БВП) на София ще се свие с 1-3%, а максимален ще е ударът върху работещите в хотели, заведения за хранене, просвета и спорт, написа в. " 24 часа ". Това планува отчет за оценка на резултата на COVID-19 върху стопанската система на София, създаден от общинското звено Innovative Sofia и Столичната общинска организация за приватизация и вложения с поддръжката на Института за пазарна стопанска система, общинското предпритие “Туризъм ”, Българското конгресно бюро, Аутомотив клъстер България, Българската Е-комерс асоциация, общинската дирекция “Култура ”, Асоциацията за нововъведения, бизнес услуги и технологии и представители на бизнеса.
София стана първият град с подробна сметка на вредите, въпреки и предварителна, тъй като работи с информация към 19 март.
“В рамките на рационалното е да чакаме стесняване на Брутният вътрешен продукт на столицата с 1-3% за 2020 година, само че има и по-катастрофични вероятни развития. Ефектът от възможна икономическа криза ще е доста по-близък до протичащото се в Европа. Това важи с особена мощ за София, чиято стопанска система е с доста по-висока степен на обязаност с тази на Европейски Съюз. Но в предходни случаи породените от епидемии рецесии са последвани от бързо възобновяване ”, изясни пред изданието заместник-кметът по цифровизация и вложения на София Владимир Данаилов.
София има най-хубав пазар на труда у нас с под 2% безработица към края на 2019 година Затова столицата има релативно огромна опция да поеме новите безработни при рецесия, се споделя в разбора.
Най-засегнати ще са наетите в хотели и заведения за хранене - над 35 000 души, и работещите в областта на културата и спорта – 10 000. Средно наранени ще са чиновниците в промишления бранш, а едва - в електроенергийния и води, боклуци, осведомителни и информационни технологии, където ударът е по-мек поради опциите за отдалечена работа.
Наетите в столицата са над 650 000 и ударът върху техните приходи и претовареност ще е друг според от бранша, в който работят. От Института за пазарна стопанска система (ИПИ) предвиждат 86 000 мигновено наранени служащи от изключителното състояние, без да се включват работещите от къщи, които не губят незабавно. Заради огромния брой свободни работни места и нарасналото търсене на труд, изключително във високотехнологичния бранш, столицата има опция да поеме основаната в рецесията безработица. Затова от особена значимост след края на изключителното състояние се чака да бъдат стратегиите за преквалификация.
Рискът за стопанската система на България се усилва обаче поради многото дребни и междинни предприятия. Те са 98% от всички компании и се чака да бъдат най-засегнати от рецесията.
Отличително за стопанската система на София е, че над 80% от нея се образуват от бранша на услугите. Тя е и по-обвързана с стопанската система на Европейски Съюз поради огромния експорт. ИКТ секторът създава близо 19% от стопанската система на града и с аутсорсинг промишлеността се чака да бъдат относително по-малко наранени. Туризмът, предстоящо най-удареният бранш, пък заема единствено 2,5% от стопанската система на София, само че в него са заети към 4,5% от работещите.
“Ако вземем за аналог икономическата рецесия от 2008 година, където в България се наблюдаваше по-омекотен, последван от по-бавно възобновяване, имаме всички учредения да допускаме, че през днешния ден, след 12 година участие в Европейски Съюз, резултатът от възможна икономическа криза ще е доста по-близък до протичащото се в Европа. Това важи с особена мощ за София, чиято стопанска система е с доста по-висока степен на обязаност с тази на Европейски Съюз. Според Института за пазарна стопанска система забавянето на стопанските системи на Западна Европа може да окаже спомагателна тежест на възстановява- нето на града ”, написа още в разбора.
Свободните специалности са с релативно огромен дял в икономическия живот на столицата, тъй като тук са съсредоточени редица бизнес и механически услуги – юристи, нотариуси, архитекти, консултанти. Спирането на покупко-продажбите и предстоящото стесняване на новите вложения ще удари точно тези специалности.
Три са предвижданията в отчета - 80% удар върху хотели и заведения за хранене, просвета и спорт; 20% удар върху търговия и превоз (без БДЖ и пощите) и интервенции с недвижими парцели и 10% удар върху индустрия и строителство.
Най-силно наранени се чака да бъдат хотелите и заведенията за хранене, в които работят 35 000 души, просвета и спорт - 10 хиляди наети. Средно наранена ще е преработващата индустрия с 67 хиляди служащи. Тук заплахата е от спирането на веригите за доставки и общото стесняване на експортните пазари. Средно наранено ще е и строителството с 45 000 наети. Работата по обектите не е неразрешена, само че огромно значение ще има продължителността на възбраната за покупко-продажби с парцели и неизбежното отсрочване на вложения. Намалението на покупко-продажбите ще се отрази и на 11 000, работещи в покупко-продажбите с парцели. Среден удар ще понесе и търговията, където се трудят 152 000 души, като най-сериозно ще бъде наранена тази с първокласни артикули.
68 000 работещи в превоза ще бъдат ударени мощно.
По-слабо наранени ще са заетите в: електрическа енергия и води, боклуци - 23 000 души, ИКТ - 77 000 наети, професионални действия - 47 000, опазване на здравето и обществена работа - 27 000, и в административните действия - 66 000.
Според ИПИ, с помощта на огромния дял на информационно-комуникационните технологии и аутсорсинга столичната стопанска система е релативно гъвкава и има капацитет да се приспособява бързо към спешните социално-икономически условия за разлика от общините с по-индустриален фокус. Сходен резултат в рецесията ще имат за София и многото фрийлансъри, защото те са по-гъвкави от наетите на цялостен работен ден.
Очаква се световната зараза, непрекъснато растящият лист на анулирани полети и нови рискови дестинации, анулираните пътувания и анулацията на събития да генерират големи загуби в туризма, които на фона на ниската ликвидност заплашват целия бранш.
По самодейност на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации и Българското конгресно бюро на 11 март е извършено изследване с над 1000 представители от туристическия отрасъл. 87,7% от интервюираните бизнеси към този момент имат сериозен спад в оборота,
86% чакат спадът да продължи най-малко до май, 78% от компаниите изпитват проблеми с ликвидността, а 57% възнамеряват да освободят личен състав. Още в седмицата, почнала от 16 март, или няколко дни след въвеждането на изключителното състояние, доста столични туристически компании са почнали да редуцират личен състав.
Приходите единствено от нощувки в местата за настаняване в София през 2019 година са били 252 006 842 лева, като е регистриран 17% растеж по отношение на 2018 година
Според Световния туристически съвет, в случай че пандемията продължи до юни, туризмът на международно равнище ще загуби най-малко 25% от приходите си, а 12-14% от работещите в бранша ще бъдат съкратени. Пренесена в София, тази прогноза сочи 63 млн. лева загуби единствено от нощувки и от 2500 до 4200 изгубени работни места – към 1% от работната ръка в града. Ако рецесията продължи до септември, загубите на туризма в столицата ще надвишават 176 млн. лева
Някои от страните, от които идват максимален брой гости на София, са най-тежко наранени от ковид и са със затворени граници. Ако приемем, че през идващите 12 месеца в София въобще няма да има туристи от Италия, Испания, Франция, Съединени американски щати, Германия и Китай, загубите единствено от тях ще минат 40 млн. лв..
Почти 100% от плануваните до май конгреси в София са анулирани, а 52% от туристите идват в столицата за бизнес или конгресен туризъм. Спрямо данните за 2018 година това би означавало над 700 000 туристи по-малко в София. При най-негативния сюжет, в който няма да има събития през цялата година, и при към 200 лева разноски на екскурзиант, стопанската система на София ще претърпи най-малко 140 млн. лева загуби единствено от конгресни и бизнес туристи.
ИКТ бизнесът в столицата е доста повече софтуерен, в сравнение с хардуерен. Затова упованията са, че той надали ще бъде непосредствено обиден от забавените доставки на техника от Китай. Има риск обаче от повишение на разноските на компаниите за покупка на техника и поддръжка. В по-дългосрочен проект обаче фирмените проблеми ще донесат загуба на клиенти за осведомителните компании. Негативно ще е въздействието и върху стартъпите. Това може да докара и до освобождение на чиновници от най-тежко засегнатите компании и стесняване на броя на заетите в бранша.
Най-големият бранш в столицата е “Търговия и поправки ”, заемащ 24,5% от столичната стопанска система през 2018 година Наетите в него са 180 хиляди души, или 1/4 от всички работещи в София. Секторът генерира 40% от износа на столицата при 26% приблизително за страната.
Според ИПИ комерсиалният бранш най-вероятно ще остане релативно по-малко обиден, защото по-голямата част от него продължава да работи на съвсем цялостни обороти, най-малко до момента в който не стартира да се усеща резултатът на намаляването на приходите и свиването на търсенето. Очаква се избрани браншове на онлайн търговията да реализират забележителен напредък.
По предварителна оценка на Българската Е-комерс асоциация към 20 март обаче при доста онлайн бизнеси, предлагащи облекла и по-луксозни артикули, към този момент се следи 50-80% спад на равнищата на продажби по отношение на началото на март.
Иначе за пазара на недвижими парцели в Европа и България CushmanWakefield Forton плануват растеж на свободните площи на офис пазара, което ще окаже напън върху наемните равнища, отсрочване на завършването на нови офис планове, в това число и на плануваните откривания на нови 5-звездни хотели в София и съществено засягане на coworking плановете.
Вижте още:
Има ли нов вид на постановлението за схемата 60:40?
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 25 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР