Брутният вътрешен продукт (БВП) на Шотландия ще се свие с

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Шотландия ще се свие с
Коментари Харесай

Шотландия ще загуби 8.5 процента от брутния си вътрешен продукт при "твърд" Брекзит

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Шотландия ще се свие с 8.5 %, в случай че Англия напусне Европейския съюз без съглашение за търговията (т. нар. корав Брекзит), като ще се лиши от достъпа до единния пазар на Европейски Съюз и ще бъде принудена да заплаща вносни мита съгласно цените на Световната комерсиална организация (СТО). Това съобщи през вчерашния ден първият министър на Шотландия Никола Стърджън, представена от международните организации.

Стърджън опита да ускори натиска върху английското държавно управление да остане в единния пазар след излизането от Европейски Съюз, наблягайки, че все по-голямо политическо болшинство поддържа такава договорка, отбелязва " Ройтерс ".

Спадът на Брутният вътрешен продукт с 8.5 % или с 12.7 милиарда паунда до 2030 година е равноценен на това, всеки гражданин на Шотландия годишно да губи по 2300 паунда (3100 долара), сподели тя пред " Скай нюз ".

По думите й при подписване на съглашение за свободна търговия сред Англия и Европейски Съюз загубите ще се свият до 6.1 % от Брутният вътрешен продукт, осведоми ТАСС.

Стърджън, която при референдума от юни 2016 година поддържаше акцията за оставане в Европейски Съюз, прикани английското държавно управление да заеме, " минимум нездравословната " позиция за Шотландия и Обединеното кралство като цяло.

" Ако би трябвало да се продължи с Брекзит, то оставането в единния пазар е единствената опция, която има смисъл ", сподели първият министър пред медии, представяйки оценката за последствията от Брекзит.

Англия обаче загуби месеци през първата фаза на договарянията, единствено с цел да капитулира пред настояванията на Европейски Съюз и би трябвало да работи по-реалистично при възобновяването на договарянията за бъдещото комерсиално съглашение през март, добави тя, представена от " Ройтерс ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (144)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР