Брутният дълг на домакинствата в САЩ е нараснал с 1,4%

...
Брутният дълг на домакинствата в САЩ е нараснал с 1,4%
Коментари Харесай

Дългът на американските домакинства удари нов рекорд

Брутният дълг на семействата в Съединени американски щати е повишен с 1,4% през последното тримесечие на 2019 година по отношение на същия интервал на 2018 година, сочат данните на Федералния запас на Ню Йорк. Това се равнява на напредък от 193 милиарда $, като по този начин за пръв път в историята той надвишава 14 трлн. $, а също така е и най-голямото месечно повишаване на отговорностите от интервала на Голямата криза насам, съобщи Zero Hedge.

Това е 22-ро следващо тримесечие на повишаване на индикатора, а за цялата 2019 година задълженията на семействата са нарастнали с общо 601 милиарда $. Преминаването на границата от 14 трлн. $ е още по-висок връх и от нивото на знака преди експлоадирането на финансовата рецесия от 2008 година, когато той беше на стойност от 12,7 трлн. $.

Най-голямо е покачването при ипотеките, чиито размер е повишен със 120 милиарда $ в интервала сред октомври и декември. Тяхната обща стойност към този момент е съвсем 10 трлн. $, а покачването им беше подкрепено от понижаването на лихвите по ипотеките, които изгубиха 1 процентен пунк в границите на предходната година. Същевременно кредитните линии, отпуснати на крайните консуматори, спадат с 6 милиарда $, продължавайки десетгодишната наклонност.

Именно поради ниските лихви по ипотеките, делът на просрочените отговорности с 30 или повече дни е бил единствено 1%, което е близо до най-ниската стойност на този знак, следена исторически. Така едвам 71 хиляди консуматори са получили съобщение, че заемите им са просрочени.

Отделно от ипотеките, останалите сегменти на потребителския кредитен пазар също регистрират повишаване. При автомобилните заеми от е с 16 милиарда $, при кредитните карти - 46 милиарда $, а студентските заеми нарастват с 10 милиарда $ до общо 1,51 трлн. $.

Точно при студентските заеми се следи най-големия дял на просрочените отговорности - 11,1% от тях не са обслужвани през последните 90 дни, демонстрират данните на Федералния запас. При автокредитите този дял е 5%. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР