Брутално отношение към болни. За това сигнализираха близки на възрастни

...
Брутално отношение към болни. За това сигнализираха близки на възрастни
Коментари Харесай

Служители бият и обиждат възрастни хора в Пловдив?

 Брутално отношение към заболели. За това алармираха близки на възрастни хора, настанени в Центъра от фамилен вид за хора с деменция в Пловдив. На аудиозапис, разпространен от непосредствен на една от обитателките на дома, се чуват скандални реплики. Във въпросната институция за едно свободно място се борят 60 индивида. Услугата е нова, за нея са изхарчени доста пари по стратегия на общественото министерство и на общината. Но в последна сметка настанените са подложени на физически и душевен тормоз от страна на личния състав. 

На записа се чува по какъв начин болногледачки oбиждат, унижават и удрят стара жена. Тя е на 84 години, с деменция, изцяло неподвижна. Записващото устройство е сложено от внучката й. Калинка Ненова забелязала, че някои от болногледачите удрят възрастните хора и се държат цинично с тях. Правело усещане и че от медикаментите, които им дават, пенсионерите наподобяват като упоени. Записвала личния състав в продължение на месец, в това число и една от служебните им оперативки.

За да бъде настанена в центъра, околните на старата жена са чакали с месеци. Само личният състав обаче знаел какво се случва вътре. Възрастните хора постоянно били насилвани или наказвани - по преценка на болногледача, описват настоящи чиновници. Крият лицата си от боязън да не бъдат уволнени.

Ирина Ангелова още пази фотосите от синините по тялото на майка й. Болногледачите твърдели, че дамата падала и се удряла сама. Кога и по какъв начин обаче никой в никакъв случай не знаел. " Имаше синини по ръцете, отпечатъци от пръсти по китките, което ме навежда на мисълта, че тя е дърпана, натискана ", разяснява Ангелова.

След следващото падан, старата жена се обездвижила, влошила се и умряла. Въпреки че страдала от деменция, била лекувана с медикаменти за шизофреници. От центъра изкарали и подправена епикриза, че пенсионерката е лежала в психиатрията в Пловдив. Според подправения документ, когато я приели, дамата била нападателна и крещяла по цели нощи.

Управителката на центъра Марина Тянева изясни, че за лекуването на пациентите отговаря психиатърката доктор Константинова. Според Тянева чиновниците на центъра се грижат добре за потребителите. Оказва се обаче, че не е тъкмо по този начин. От записите на служебната оперативка става ясно, че шефката е знаела и за това, че болногледачи си разрешават да удрят пациенти, както и да се държат жестоко и цинично с тях.

Освен че си разрешават да удрят и наскърбяват, всяка вечер, без изключение, болногледачите  заключвали пенсионерите и ги отключвали чак на сутринта. Случвало се и денем - за наказване. Управителката на центъра още веднъж отхвърля.

" Моята баба я заключват, въпреки че е неходеща. Аз това не го разбирам ", споделя Калинка Ненова.

В стаята на една от дамите с деменция дори бил спиран токът. За наказване заболели се оставяли без обяд или вечеря, по преценка на болногледача. Можело и да спят на минусови температури.

Докато бил заключен, бащата на Райна Димитрова си счупил тазобедрената става. Намерила го хвърлен на леглото в безпомощно положение. " Никой не може да ми отговори от кой момент е в това положение. Аз го открих със строшен крайник. При състояние че от три дни не съм ходила при него, той може и от три дни да е по този начин ", споделя тя.

Наскоро в дома умрял мъж, тъй като сестрата решила, че не се усеща добре от промяната на времето.

Кой разрешава всички тези нередности да се случват очакваме да ни отговорят институциите, оповестява Нова. От община Пловдив и от общественото министерство, под чиято шапка е центърът, започнаха инспекции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР