Брус Уилис, любим актьор, известен с ролите си във филми

...
Брус Уилис, любим актьор, известен с ролите си във филми
Коментари Харесай

Какво е афазия, заболяването, с което наскоро бе диагностициран Брус Уилис

Брус Уилис, обичан артист, прочут с функциите си във филми като „ Умирай мъчно “ и „ Криминале “, се отдръпва от актьорската си кариера, откакто бе диагностициран с афазия. Семейството на 67-годишния споделя, че положението „ въздейства на когнитивните му качества “.

„ След деликатен разбор Брус се отдръпва от кариерата си, която значи доста за него “, написа фамилията му в взаимно изказване в Instagram пост (по-долу). „ Това е в действителност сложен интервал за нашето семейство и ние сме доста признателни за вашата нестихваща обич, съчувствие и поддръжка. “

Афазията е положение, което визира способността на човек да поддържа връзка, причинявайки усложнения с езика или говора. Хората с тази болест може да имат проблеми с изключение на с говоренето и разбирането, и с четенето и писането.

Симптомите могат да варират от човек на човек: на някои може да им е мъчно да схващат другите, в случай че приказват по-бързо, на други може да им е мъчно да схващат съответно смешки, на трети може да им е мъчно да наблюдават дълги фрази или може да объркат думите…

Съществуват и разнообразни типове афазия, съгласно Johns Hopkins Medicine. Хората с афазия на Брока (Кортикална моторна афази), известна още и като експресивна афазия, може да отстранен къси думи като „ и “ от речника си и да приказват единствено с къси фрази.

От друга страна, хората с афазия на Вернике (Кортикална сензорна афазия), известна още като рецептивна афазия, може да приказват с дълги комплицирани фрази, да прибавят ненужни думи или да основават нови. Те също може да имат усложнения при разбирането на речта на другите.

Обикновено това положение е резултат от увреждане на една или повече от езиковите области на мозъка, които се намират в лявата му част при множеството хора. Това увреждане може да бъде резултат от контузия на главата, мозъчен израстък или инсулт, който лишава част от мозъка от кръв. Именно инсултите са водещата причина за положението – счита се, че към 1/3 от тях водят до някаква степен на афазия.

Според Националната асоциация за афазия в Съединени американски щати има най-малко 2 милиона души, които страдат от тази болест. Състоянието обаче остава относително незнайно измежду необятната общност, като над 84% от хората споделят, че в никакъв случай не са чували термина „ афазия “.

 Aphasia

Няма „ лек “ за положението, само че има редица разнообразни лекувания, които хората с него могат да получат, с цел да облекчат признаците си. Изборът на лекуване зависи от възрастта на пациента, по-широкото му здравно положение, признаците и повода за положението, само че един от главните способи за справяне с казуса е посредством говорна и езикова терапия.

Семейството и приятелите на хора, страдащи от афазия, също могат да оказват помощ – това включва елементарни дейности, като ясно и постепенно говорене, поддържане на очен контакт по време на другарство, потребление на по-кратки фрази и даване на пациента повече време да изрази себе си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР