Бройката от 100 нови случая поред в рамките на три

...
Бройката от 100 нови случая поред в рамките на три
Коментари Харесай

Ангел Кунчев препоръчва слънце и спорт, но при дистанция

Бройката от 100 нови случая подред в границите на три дни е възприета като сигнал, когато някои от ограниченията ще се върнат. Това сподели основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в студиото на Българска национална телевизия. Кунчев изясни обаче, че е значимо и дали повишаването ще е дифузно, в цялата страна, или ще се открива съответно огнище.

" Ако стартира да нараства заболеваемостта в цялата страна, това ще изисква доста по-сериозни ограничения ", изясни основният здравен контрольор.

Знам, че на хората им писна, само че единственият механизъм е обществената отдалеченост, сподели Кунчев и уточни, че макар че е оптимист - лятото, светлината и сухотата да лимитират вируса, вниманието и дистанцията би трябвало да останат.

" Препоръчвам светлина и всевъзможни действия за добра физическа форма, само че при отдалеченост и маски, без компании и скупчване на хора. "

Най-високите стойности на заболеваемост са маркирани в седмицата 20 - 26 април, само че е рано към момента да се вършат генерални заключения. Епидемията не е свършила, а разхлабването на някои от ограниченията не значи, че обстановката е завършила, както го възприеха някои, акцентира Ангел Кунчев.

Продължава наклонността да си вършим импорт на инфекцията, като съвсем във всеки полет от чужбина се откриват случаи на инфектирани. Това е и рискът за ромските махали - огромна плътност на популацията, ниски хигиенични привички и традицията, някои като се завърне от чужбина, да вършат празненства и да се събират. Според Кунчев не можем да откажем да тези наши сънародници да се завърнат, изключително в случай, че доста от тях работят незаконно в чужбина, без здравни осигуровки, само че здравният контрольор прикани те да не се крият от здравните управляващи.

Към момента усложнения имат три лечебни заведения в страната - Видин, Сливен и Ямбол. Според Кунчев най-лесно се вземат решение проблемите на локално равнище и с метаморфоза вътре в самите лечебни заведения, защото е доста мъчно да се докарат експерти от други области. А и анестезиолози и инфекционисти не могат да се обучат за месец - два и даже за години. Като добър образец за взаимоотношение и помощ от частни лечебни заведения Ангел Кунчев даде Пловдив. Това обаче не се следи в трите затруднени области.

" Когато съпоставяме страните по аршин на милион население, България е на последно място, т.е. ние сме преди всичко по успеваемост на ограниченията. На милион население имаме и минимум случаи, и минимум умряли ", изясни Кунчев като мотив за отговора си кой е най-харесваният от него модел за битка с ковид: " Този, който дава резултати. "

Ангел Кунчев отговори и на въпрос за по този начин публикуваната теза, че БЦЖ имунизацията защищава. Здравният контрольор изясни, че е прекомерно рано да се вършат каквито и да е било заключения, а и мъчно, тъй като страните не поддържат идентична методика за събиране на статистиката. Резултатите с инфекцията в Русия опровергават тезата за протекцията на БЦЖ, защото и Русия е измежду страните, където тази имунизация се е правила непрекъснато и в годините.

" Промяната в законодателството не трансформира радикално метода на деяние и в този момент, тъй като оценката на епидемиологичната обстановка се прави в Министерството на здравеопазването и до момента ограниченията бяха разпореждани със заповед на министъра. Тук се търси най-точното решение от конституционна позиция. Извънредното състояние по принцип се отнася към различен вид проблеми като военно състояние и произшествия. С епидемии от грип се срещаме всяка година. Реагира се съгласно обстановката ", уточни той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР