Броят на заразените по света с коронавируса Covid-19 надхвърли 100

...
Броят на заразените по света с коронавируса Covid-19 надхвърли 100
Коментари Харесай

Заразените с коронавируса надхвърлиха 100 хил. души, в Иран 1000 се разболяха за ден

Броят на инфектираните по света с ковид Covid-19 надвиши 100 хиляди души за пръв път от началото на годината, когато стартира разпространяването на болестта.

Това демонстрират данни от няколко източника. Преброяване на " Ройтерс ", статистиката в картата, изготвяна от откриватели от университета " Джонс Хопкинс ", и уеб сайтът Worldometer с цифри от Световната здравна организация са измежду тях.

Повечето инфектирани остават в Китай, само че случаите отвън азиатския колос към този момент са съвсем 20% от всички. За съпоставяне - към момента се измерваха в десетки при започване на февруари.

Жертвите са над 3400 души. От тях над 2900 са единствено в провинция Хубей (там е град Ухан, от който потегли заразата). Оздравели са 55 хиляди души. Сега в Хубей единствените случаи на болест за последните 24 часа са в Ухан и са едвам 126 (броят им в страната се измерваше в хиляди нови всеки ден, единствено допреди седмици).

При това три страни - Южна Корея, Иран и Италия - са страните, на които се падат доста над половината случаи отвън Китай. Особено се изостри казусът в Иран, защото там за ден заразилите се станаха 1000 души.

Коронавирусът засегна и иранските управляващи

За ислямската република казусът е изключително сериозен, защото управляващите не съумяват да овладеят болестта, откакто се появиха съмнения, че са пробвали да укрият информация за нея. Най-малко 107 са умрелите (толкова съгласно източници на Би Би Си обаче са били те още предходната седмица; Техеран отхвърля, само че през днешния ден организация IRNA позволи по-голяма смъртност), има случаи на болест и умряли даже измежду членовете на Народното събрание и други ирански чиновници.

Техеран пробва да ограничи пътуванията, учебните заведения и университетите са затворени до април (в навечерието на иранската нова година след две седмици), жителите се приканват да не употребяват банкноти, които могат да предадат Covid-19.

Сред умрелите нощес е Хосейн Шейхолислам, консултант на иранския външен министър, съобщи " Франс прес ". Политикът, наименуван от иранските организации ИРНА и Тасним " деец на дипломация и бунтовник ", е умрял на 67 години в болница в Техеран. Шейхолислам е взел участие във вземането на заложници в американското посолство в Техеран през 1979 година и през 80-те години на предишния век е бил заместител външен министър. Той е заемал и поста дипломат в Сирия и народен представител в националния парламент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (240)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР