Броят на загиналите в Газа нараства до 2670 души, а

...
Броят на загиналите в Газа нараства до 2670 души, а
Коментари Харесай

Близкият изток: Над 4070 загинали и над 1 млн. души разселени от Газа

Броят на починалите в Газа нараства до 2670 души, а в Израел до над 1400 души, посочва  Al jazeera .

Най-малко 2670 палестинци са починали в Газа от 7 октомври насам, оповестява Министерството на здравеопазването.Повече от 9600 души са били ранени при израелските офанзиви против Газа, оповестиха здравните управляващи министерството.

Над 1400 души са убитите в Израел при нападенията на въоръжени отряди на палестинската формация " Хамас ", подхваната на 7 октомври на израелска територия. 

Израел разгласи война на ислямистката формация предходната неделя, ден откакто талази от бойци пробиха мощно укрепената граница и гръмнаха, намушкаха и изгориха до гибел повече от 1400 души, множеството от които цивилни, написа France 24.

Седем дни на безмилостни бомбардировки, ориентирани към тези, които са организирали офанзивата, сринаха квартали и оставиха минимум 2670 мъртви в линията Газа, множеството от които са елементарни палестинци, съгласно здравното министерство там.

Докато Израел се пробва да отмъсти за най-лошото нахлуване в своята история, Арабската лига и Африканският съюз предизвестиха, че нашествието може да докара до " геноцид ".

Никой не може да подсигурява надзор над обстановката и неразрастване на споровете ", в случай че Израел изпрати свои бойци в Газа, сподели външният министър на Иран Хосейн Амир Абдолахиан.

" Онези, които се интересуват от попречване на разширението на обсега на войната и рецесията, би трябвало да предотвратят актуалните безчовечен офанзиви... против жители и цивилни в Газа “, добави той.

Иран е зложелател номер едно на Израел и като се изключи че финансира Хамас, поддържа и Хизбула в Ливан на север, където трансграничният огън се ускори през последната седмица.

Най-малко 10 души към този момент са убити в Ливан и двама в Израел, което накара Израел да затвори граничната зона за цивилни.

Министърът на защитата Йоав Галант съобщи, че Израел " няма интерес от война на север, ние не желаеме да ескалираме обстановката ".

Но той добави: " Ако " Хизбула " избере пътя на войната, ще заплати висока цена... само че в случай че се въздържи, ние ще уважим това “.

Съединените щати, които оказаха недвусмислена поддръжка на Израел, са загрижени от разпространяването на насилието и изпратиха два самолетоносача в източното Средиземноморие като възпиращ фактор.

Във Вашингтон съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан съобщи, че се опасяват от вероятността Иран да бъде " директно зает “, откакто похвали офанзивата на Хамас, само че настоя, че не е забъркан.

През последните дни държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен обиколи близкоизточните столици в обезверен опит за дипломация, с цел да се опита да предотврати по-широка рецесия в нестабилния район.

На 15 октомври той уточни " решимостта във всяка страна, в която отидох, с цел да се уверя, че това няма да се популяризира “, до момента в който напускаше Египет, с цел да се върне в Израел.

Блинкен прикани Китай да употребява въздействието си в района, с цел да понижи напрежението.

Външният министър на Китай Ван И съобщи, че отговорът на Израел е " излязъл оттатък обсега на самоотбраната “.

Израел е събрал хиляди бойци и тежко въоръжение в пустинята на юг от страната, чакайки зелена светлина, с цел да влезе в северната част на Газа.

Армията заяви на 1,1 милиона палестинци в северната част на линията Газа, съвсем половината от нейното 2,4-милионно население, че би трябвало да се насочат на юг към сигурността.

От другата страна на границата израелците се придвижваха към по-безопасни региони.

Военните представители лейтенант Ричард Хехт и Даниел Хагари обявиха, че всяка наземна атака ще бъде провокирана от " политическо решение ".

Нетаняху посети фронтовите войски в събота, като съобщи, че " идва още ", само че без да посочи по кое време ще стартира наземна интервенция.

Хуманитарни организации, в това число Организация на обединените нации и МКЧК, както и задгранични държавни управления неведнъж подлагаха на критика настояването на Израел жителите на Газа да изоставен домовете си и го упрекнаха в налагане на групово наказване над елементарните хора.

Агенцията на Организация на обединените нации, подкрепяща палестинските бежанци, съобщи в неделя, че към един милион души към този момент са били разселени през първата седмица на спора.

" Броят евентуално ще бъде по-висок, защото хората не престават да напущат домовете си “, съобщи шефът на връзките на UNRWA Жулиет Тума пред AFP .

Палестинците, носещи каквото могат, в чанти и куфари се трансфораха в нормална панорама през последните дни.

Но те трябваше да намерят заслон, където могат във все по-пренаселената южна част на Ивицата Газа, в това число по улиците и в учебните заведения, ръководени от Организация на обединените нации.

Израел спря доставките на вода, гориво и храна за Газа по време на спора. Местните лечебни заведения са претъпкани с възходящ брой починали и ранени.

Израелският министър на енергетиката Израел Кац съобщи в неделя, че доставките на вода за южната част на Газа са били включени още веднъж.

" Това ще изтласка цивилното население към южната линия “, съобщи той.

Но спиранията на електрозахранването заплашват да осакатят животоподдържащите системи, от инсталациите за обезсоляване на морска вода до охлаждането на храната и болничните инкубатори.

В Рим папа Франциск прикани за филантропични коридори в Газа и прикани " децата, болните, възрастните хора, дамите и всички цивилни да не стават жертви на спора “.

" Вече имаше толкоз доста смъртни случаи, апелирам, дано не проливаме повече почтена кръв “, прикани той, критикувайки " дяволската мощ на омразата, тероризма и войната “.

Жителите на Газа са в действителност в капан, като следените от Израел пропускателни пунктове са затворени, а Египет също е затворил границата с Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафа " на юг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР