Броят на загиналите след силното земетресение, което в петък удари

...
Броят на загиналите след силното земетресение, което в петък удари
Коментари Харесай

Над 2120 загинали и 2420 ранени след земетресението в Мароко

Броят на починалите след мощното земетресение, което в петък удари Мароко   доближи 2122, а 2421 бяха ранени към неделя , оповестява " Ройтерс ".

Издирването на изчезналите продължава в отдалечени села. Хуманитарните служащи са изправени пред предизвикването да доближат до най-засегнатите села във Високия Атлас, скалиста планинска верига, където селищата постоянно са отдалечени и където доста къщи са разрушени.

Щетите, нанесени на културното завещание на Мароко, също стават все по-големи, след като локалните медии последно оповестиха за сриването на исторически значима джамия от 12-ти век. Земетресението също повреди елементи от остарелия град на Маракеш, обект на международното завещание на ЮНЕСКО.
 Множество страни изпращат помощ на Мароко след земетресението
Множество страни изпращат помощ на Мароко след земетресението

До момента там са починали над 2000 души и има над 1000 ранени

Множество страни изпратиха помощ на бедстващите.

Тунис изпрати екип в Мароко, който дойде в събота вечерта, с цел да подкрепи избавителните акции. Екипът включва към 50 парамедици, личен състав от профилирано звено и кучета търсачи, оповестиха чиновници на тунизийското вътрешно министерство през днешния ден. Изпратени са още съвременни устройства за термичен мониторинг, дрон за разкриване на жертви под руините и полева болница.

Външният министър на Испания Хосе Мануел Албарес заяви, че страната ще изпрати избавителни екипи, откакто е получила публично искане за помощ от Мароко. " Това е знак на испанска взаимност и на възприятието за другарство, което сплотява народа на Испания с народа на Мароко ", сподели Албарес пред радио Catalunya. Част от Испанското военно звено за изключителни обстановки (UME) също ще лети за Мароко, заяви испанската телевизия RTVE.
 Кралят на Мароко разгласи тридневен печал
Кралят на Мароко разгласи тридневен печал

Алжир е подготвен да отвори въздушното си пространство за филантропична помощ за Мароко

Франция е подготвена да помогне на Мароко, само че още не е даден знак за това, сподели представител на външното министерство на страната. Министерството открива фонд за вноски на локалните управляващи в поддръжка на дейностите за взаимност. На този стадий са обещани близо 2 милиона евро. Освен това доста френски компании се свързаха с министерството, с цел да заявят, че имат намерение да допринесат за напъните на Франция за поддръжка.

Телекомуникационната група Orange съобщи в събота, че ще отстрани таксите за своите клиенти за закрепени и мобилни диалози до Мароко до 16 септември. Нейните звена в Белгия, Полша, Румъния и Словакия също ще оферират безвъзмездни връзки до Мароко за една седмица.

Израелската национална работа за здравна помощ и незабавна помощ при бедствия " Маген Давид Адом " заяви, че нейният началник се е свързал с президента на мароканския Червен полумесец с предложение за помощ. " Представителите на " Маген Давид Адом " се приготвят да заминат в границите на идващите няколко часа ", се споделя в изказването. " Те ще се причислят към делегации от Министерството на здравеопазването и Израелските отбранителни сили. "
 Жертвите на труса в Мароко превишиха 1000
Жертвите на труса в Мароко превишиха 1000

Министерството на вътрешните работи на Мароко прикани хората да запазят успокоение и да не изпадат в суматоха.

Кралят на Мароко разгласи тридневен печал. Мохамед VI разгласи, че ще разпореди на въоръжените сили да изпратят избавителни екипи в засегнатите райони, с цел да занесат чиста питейна вода, хранителни ресурси, палатки и одеяла.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР