Броят на загиналите при опустошителното наводнение в източния либийски град

...
Броят на загиналите при опустошителното наводнение в източния либийски град
Коментари Харесай

Над 5000 души са загинали при наводнението в Либия, а 10 000 са в неизвестност

Броят на починалите при опустошителното наводняване в източния либийски град Дерна доближи 5200 души, заяви представител на локалните управляващи пред ДПА, представена от Българска телеграфна агенция. Спасителите към момента търсят хиляди безследно изчезнали по време на бурята “Даниел “, която аргументи наводнения с жертви в Гърция, Турция и България, преди да се стовари върху Либия. По данни на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец към 10 000 души са в неопределеност.

Смята се, че доста от 10-те хиляди изчезнали са били отнесени от морето. Но живите се надяват да открият своите мъртви. Болничните коридори са покрити с тела, измежду които сноват хора с вярата да открият измежду тях изчезналите си родственици - виждат кореспонденти. Докарват още мъртъвци.

Местният гражданин Мустафа Салем споделя, че до момента е изгубил 30 членове на фамилията си.

Погребват жертви на водната буря от Дерна в всеобщ гроб.

Вероятно бурята първо е скъсала стената на язовир на към 12 км от Дерна, водата се е спуснала по долината и е помела втори язовир, който се намира по-близо до града - споделят специалисти по водно строителство пред Би Би Си и по този начин изясняват големия мащаб на бедствието.

Видеозапис, изработен след рухването на нощта в неделя, демонстрира по какъв начин река от наводнението се стича през Дерна, а колите се люшкат в нея. Дневната светлина на сутринта разкрива разрушени квартали, улици, покрити с тиня и парчета, затрупани и преобърнати коли. Разказват се истории за хора, отнесени в морето, до момента в който са се опитвали да се качат на покривите, с цел да оцелеят, написа Би Би Си.

Наводнението е опустошило една четвърт или повече от средиземноморския град, заличавайки постройките с техните поданици - добавя Ройтерс. 

Хишам Чкиуат от държавното управление на източната част на Либия дефинира шокиран пред Би Би Си това, което е видял, като " цунами ".

Сателитни фотоси на града от преди и след бедствието демонстрират, че относително тесният воден път през центъра на града в този момент е няколко пъти по-широк, а всички здания, които са се намирали около него, са изчезнали.

В сряда към Дерна се насочиха конвои с помощи и булдозери. Той не е единственият обиден. Суса, Ал-Марж и Мисрата също не са пощадени от бурята в неделя.

Спасители не престават трескаво да търсят оживели. " Призоваваме всички млади либийци, всеки, който има тапия или някаква здравна подготовка, да пристигна и да ни помогне - приканва доброволецът от Дерна Мохамед Камати посредством Ройтерс. - Имаме дефицит на медицински сестри. Нуждаем се от помощ. "

Такава стартира да идва, в това число от Египет, само че избавителните старания са възпрепятствани от политическата обстановка в Либия. Страната е разграничена сред две съперничещи си държавни управления. Съединени американски щати, Германия, Иран, Италия, Катар и Турция са измежду страните, които обявиха, че са изпратили или са подготвени да изпратят помощ.

Но достигането ѝ е мъчно. Либия се намира в политически безпорядък. Откакто дългогодишният ѝ държател полковник Муамар Кадафи беше свален и погубен от Съединени американски щати през 2011 година - богатата на нефт страна на процедура е разграничена на две елементи: краткотрайно, интернационално прието държавно управление, което работи в столицата Триполи, и друго в източната част на страната. Въпреки разделянето държавното управление в Триполи изпрати аероплан с 14 тона медицински материали, чували за трупове и над 80 лекари и парамедици.

Дерна, град с към 89 хиляди поданици, ситуиран на към 250 км източно от Бенгази около брега, е заобиколен от околните хълмове на плодородния район Джабал Ахдар. Някога градът беше мястото, където бойците от групировката " Ислямска страна " построиха наличие в Либия след рухването на Кадафи. Няколко години по-късно те бяха прогонени от Либийската национална войска - сили, лоялни на военачалник Халифа Хафтар, който е съдружник на източната администрация. Влиятелният военачалник съобщи, че сега източните управляващи правят оценка вредите, породени от наводненията, с цел да могат да бъдат възобновени пътищата и електричеството, което да подкрепи избавителните действия.

Министърът на опазването на здравето на Източна Либия Осман Абдулджалел споделя пред АП: " Бяхме зашеметени от размера на разрушенията... Трагедията е доста забележителна и не е по силите на Дерна и на държавното управление ".

Признатото от Организация на обединените нации държавно управление в Триполи даде обещание милиони в помощи за регионите, опустошени от бурята, макар че то не управлява района в източната част на страната.

Правителството, ръководено от Абдул Хамид Дбайба, ще даде помощ в размер на 2 милиарда либийски динара (около 410 млн. долара) за финансиране на възобновяване на мощно потърпевшите от наводненията региони в Източна Либия, оповестява либийската осведомителна организация ЛАНА.

Районите на бедствието в източната част на северноафриканската страна са под контрола на съперническо държавно управление, ръководено от военачалник Халифа Хафтар.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР