Броят на загиналите при наводненията в Дерна в Либия може да достигне 20 000: Кмет

...
Жителите на опустошения либийски град Дерна отчаяно търсеха изчезнали роднини,
Коментари Харесай

Жителите на опустошения либийски град Дерна отчаяно търсеха изчезнали роднини, докато спасителните екипи апелираха за още чували с тела след катастрофално наводнение, което уби хиляди хора и помете много в морето.

Участъци от средиземноморския град бяха заличени от порой от вода, отприщен от мощна буря, която помете обикновено сухо речно корито в неделя вечерта, спукайки язовири над града. Срутени многоетажни сгради със спящи семейства вътре.

Говорителят на вътрешното министерство лейтенант Тарек ал-Хараз каза в сряда пред агенция АФП, че досега са регистрирани 3840 смъртни случая в средиземноморския град, включително 3190, които вече са погребани. Сред тях има най-малко 400 чужденци, предимно от Судан и Египет.

Междувременно Хичем Абу Чкиуат, министър на гражданската авиация в администрацията, която управлява източна Либия, каза пред агенция Ройтерс, че досега са преброени повече от 5300 загинали и каза, че броят им вероятно ще се увеличи значително и може дори да се удвои.

Кметът на Дерна Абдулменам ал-Гаити каза пред притежаваната от Саудитска Арабия телевизия Ал Арабия, че приблизителният брой на смъртните случаи в града може да достигне между 18 000 и 20 000 въз основа на броя на районите, унищожени от наводнението.

Жителят на Дерна Махмуд Абдулкарим каза на журналиста Мутаз Али в Триполи, че е загубил майка си и брат си, след като не успял да се евакуира навреме от апартамента им на първия етаж след срутването на язовир.

„Тя отказа да напусне мястото си … не си представяше, че ситуацията ще бъде ужасна и му каза [Абдулкарим], че това са обикновени дъждове“, съобщи Али от събитие, организирано за общността Derwani в Триполи.

Според Абдулкарим, когато майка му и брат му решиха най-накрая да напуснат апартамента си, те бяха отнесени от наводненията, щом стигнаха до улиците, за да избягат.

Мабрука Елмесмари, журналист, който успя да напусне Дерна във вторник, описва града като „бедствие в огромен мащаб“. „Няма вода, няма електричество, няма бензин“, каза тя пред Al Jazeera. „Градът е сравнен с земята.“

Жилищните сгради със семейства вътре са пометени, каза тя. „Има вълна от разселване, тъй като хората се опитват да избягат от Дерна, но много от тях са блокирани, защото много от пътищата са блокирани или ги няма“, каза Елмесмари, добавяйки, че някои семейства са се приютили в училища.

Длъжностни лица определиха броя на изчезналите на 10 000. Хуманитарната агенция на ООН OCHA съобщи, че цифрата е най-малко 5000.

Плажът беше осеян с дрехи, играчки, мебели, обувки и други вещи, пометени от домовете от пороя.

Улиците бяха покрити с дълбока кал и осеяни с изкоренени дървета и стотици разбити коли, много от които обърнати настрани или по покривите си. Една кола беше заклещена на балкона на втория етаж на разрушена сграда.

Опустошението е ясно от високите точки над Дерна, където гъсто населеният център на града, построен по протежение на сезонно речно корито, сега беше широк, плосък полумесец от земята с участъци от кална вода, блестяща на слънцето. Сградите бяха пометени.

Спасителни усилия

Спасителни екипи са пристигнали от Египет, Тунис, Обединените арабски емирства, Турция и Катар, каза кметът на Дерна ал-Гаити.

„Всъщност имаме нужда от екипи, специализирани в извличането на тела“, каза той. „Страхувам се, че градът ще бъде заразен с епидемия поради големия брой тела под развалините и във водата.“

Чарлз Стратфорд от Ал Джазира, репортаж от Бенгази, каза, че полева болница е част от приноса на Катар към това „привидно нарастващо международно усилие за помощ за Либия“.

„Това е един от трите военни … товарни самолета на Катар, които се очаква да пристигнат в Бенгази днес“, каза Стратфорд.

Помощта включва също „медицинско оборудване, лекарства, храна, палатки“, каза Стратфорд. „Цялата помощ тук ще бъде отведена до Дерна възможно най-бързо.“

Освен това Малик Трайна от Ал Джазира, репортаж от Триполи, каза, че е имало изблик на подкрепа от самите либийци от цялата страна.

„Не сме виждали такъв тип единство от много години тук в страната“, каза Трайна.

Големи правителствени конвои с оборудване от западна Либия са пристигнали на изток, каза той. На изток се насочват и доброволчески конвои с помощ.

„Сега виждаме и доброволци и хора, които дават каквото могат – вода, храна, лекарства, каквито и да е консумативи.“

Спасителните операции са усложнени от дълбоки политически пукнатини в страната със седем милиона души, която няма силно централно правителство и е във война от време на време след подкрепеното от НАТО въстание, което свали Муамар Кадафи през 2011 г.

Международно признато правителство на националното единство (GNU) е базирано в Триполи, на запад, докато паралелна администрация действа на изток, включително Дерна.

Появиха се критики към местните власти в източна Либия, включително тези в Дерна, като някои казват, че местните не са били информирани, че трябва да се евакуират, преди поройът от вода да потече през града.

Въпреки това Ал-Гаити настоя в сряда, че жителите са били информирани преди наводнението.

„Предприехме всички предпазни мерки и информирахме... жителите на районите, в които можеше да се случи бедствието, създадохме спешно отделение... силите за сигурност изпълниха задълженията си“, каза той.

Допълнителни репортажи от Мутаз Али в Триполи

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР