Броят на загиналите при мощното земетресение, разтърсило снощи Турция, достигна

...
Броят на загиналите при мощното земетресение, разтърсило снощи Турция, достигна
Коментари Харесай

Расте броят на загиналите при мощния трус в Турция. Ранените са над 1000

Броят на починалите при мощното земетресение, раздрусало нощес Турция, доближи 20 души, предава CNN Turk. Повечето от тях – 18 души са открити под парчета в провинция Елязъг, 2 са жертвите досега в провинция Малатия. Властите се притесняват, че цифрата на починалите ще нараства, защото най-малко още 30 души са в неопределеност. По последни данни ранените са над 1000.

Трусът, с магнитуд 6,7 по Рихтер е траял 30-40 секунди с епицентър в селището Сиверек и дълбочина на огнището на 6 километра подземен. Най-силно е наранена анадолската провинция Елазъг, както и прилежащите й провинции Малатия, Диарбекир,Сивас. Земетресението е разлюляло обширна територия с десетки селища - от Източна Анадола до Черноморската област. Усетено е на територията на цяла Турция, а по този начин също и в други страни, измежду които Ирак,Сирия и Израел. След първичния мощен трус са последвали най-малко 35 вторични земетръса, най-силният от които е бил 5,1 по Рихтер.

Според шефа на обсерваторията Кандилли проф.д-р Халук Йозенер земетресението е било по източноанадолския разлом. То бе предшествано от серия други трусове в последните 3 дни, като измежду тях имаше и по-силен трус от 5,4 по Рихтер.

По последни данни няма потърпевши български жители от смъртоносното земетресение в Турция, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР