Броят на загиналите от горските пожари в покрайнините на Атина

...
Броят на загиналите от горските пожари в покрайнините на Атина
Коментари Харесай

Расте броят на жертвите на огнената стихия в Атина, няма пострадали българи

Броят на починалите от горските пожари в покрайнините на Атина доближи 50 души , заяви организация ДПА. По-рано гръцката телевизия ЕРТ заяви за 24 жертви.

По информация на организацията са били открити телата на 26 починали край град Рафин, който се намира източно от гръцката столица. Информацията е била доказана от заместник-кмета Георгиос Коколис. Жегите се стовариха върху Гърция от началото на месеца, като през последните дни термометрите посочваха постоянно 38-40 градуса по Целзий. В понеделник край гръцката столица се появиха няколко огнища на горски пожари, които заплашват живота на хората в регионите.
Тази нощ представителят на гръцкото държавно управление Димитрис Дзанакопулос заяви, че най-малко 104 са ранени, 11 от които съществено. Има и 16 деца измежду ранените , сподели още той и добави, че гръцкото министерство на защитата е отправило искане към Съединените щати за безпилотни летателни апарати за наблюдаване на засегнатите от пожарите региони на страната. Целта е с дроновете да се следи интензивността по местата, където се популяризира огънят.
За преодоляване на огнената буря се борят над 600 пожарникари и 300 пожарни автомобила. Огънят е погълнал над 200 къщи, изпепелени са повече от 200 автомобила . Електрозахранването прекъсва. Усилията са в три региона - до градчето Каламос, където пожарът е отчасти локализиран, в Кинета, където е отвън надзор, и при Нео Вуцас, където са съсредоточени напъните на пожарникарите, тъй като жители са останали в домовете си и са в огнен капан. Очаква се през днешния ден в гръцката столица да дойдат 60 огнеборци от Кипър.
Генералният секретар на Гражданската отбрана Янис Капакис заяви, че пожарите са раздухвани от ветрове със скорост до 100 км/ч, което прави обстановката рискова, написа още БГНЕС.
" Ситуацията в Атика е извънредно сложна. Става въпрос за асиметрично събитие. Това е сложен миг за област Атика, сложна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и дами от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са ситуирани и над 400 единици техника. Действа се на три огромни фронта. Единият в региона на Каламос е под непълен надзор. Останалите два, за жалост, не са овладени. За благополучие, мощните ветрове започнаха да стихват. Единият огромен пожар е в региона на Кинета, а другия във Вудза. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки ", сподели от своя страна министър председателят Алексис Ципрас.
По предписание на заместник-министъра в дипломатическата ни задача е образуван спешен щаб, който ще бъде разполагаем на българските жители, пътуващи или пребиваващи в Гърция. Открита е гореща телефонна линия, на която нашите сънародници могат да потърсят подпомагане, при положение на нужда: +30 6937 096 220 . До момента няма български жители, които да са търсили помощ от посолството ни в Гърция, няма и данни за наранени или бедстващи наши сънародници в резултат на пожарите .
Заради жертвите президентството анулира приема, който трябваше да се състои довечера във връзка на възобновяване на демокрацията в Гърция през юли 1974 година
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР