Броят на удавените през миналата година е 96 души, което

...
Броят на удавените през миналата година е 96 души, което
Коментари Харесай

Намалява броят на удавените деца и възрастни у нас

Броят на удавените през предходната година е 96 души, което ни подрежда на едно от първите места в Европа и в света по невисок брой на произшествия. Това заяви Антон Налбантов, шеф на Водноспасителната работа на БЧК. Стои предизвикването да се понижи още броят на удавените. Преди години удавените деца за година бяха 35-45, в този момент броят им е намалял до 10-15, уточни Налбантов. Той изясни, че това са главно деца от ромски генезис, които не могат да плуват, а и няма къде да се научат. През 2019 год. са били избавени 3783 души, сподели още Налбантов.

Председателят на БЧК Христо Григоров настоя плуването да стане наложителен предмет в учебно заведение, което би довело до понижаване на водния травматизъм. Сега едвам 22 на 100 от популацията ни може да плува, добави той.

Делегираните бюджети в учебните заведения не доближават за поддържане на басейни, сподели Стоян Андонов, заместник-министър на младежта и спорта и изясни, че клубове могат да аплайват по стратегии за гратис образование по плуване на деца.

Водните спасители не могат да постановат санкции, в случай че някой не съблюдава напътствията им, само че могат да потърсят подпомагане от защитата на плажа или от полицията, сподели още заместник-министър Андонов. Той акцентира, че на един избавителен пост би трябвало да има двама души и добави, че има уверението от министра на туризма, че това ще се съблюдава.



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР