Броят на убитите при терористични нападения по света е спаднал

...
Броят на убитите при терористични нападения по света е спаднал
Коментари Харесай

Миналата година е регистриран нов спад на броя на жертвите при терористични нападения

Броят на убитите при терористични набези по света е понижен с 15,2 % предходната година по отношение на миналата 2017 година, с общо 15 952 убити, се споделя в Глобалния показател на тероризма, който бе оповестен през днешния ден от Института за стопанска система и мир, съобщи Франс прес.

По липса на общоприета формулировка в интернационалната общественост, откривателите от института не прецизират какво схващат под терористична демонстрация.

Терор против ирански танкер край саудитско пристанище?

Броят на записаните в отчета убити бележи спад за четвърта поредна година след пика си през 2014 година, прецизира намиращият се в Сидни австралийски мозъчен концерн, който употребява данни от Университета на Мериленд, Съединени американски щати.

В базата данни на университета терористичните набези се дефинират като "прояви на недържавни артисти, включващи противозаконна приложимост или опасност от противозаконна приложимост на мощ или на принуждение за реализиране на политически, стопански, религиозни или обществени цели посредством боязън, насила или заплашване ".

В Европа броят на убитите при терористични прояви е понижен за втора поредна година - от над 200 през 2017 година на 62 през 2018 година

"Разпадането на групировката "Ислямска страна " в Сирия и Ирак бе усетено в Европа, където нито един смъртен случай не бе приписан на ИД през 2018 година, макар че 16 души умряха от ръката на екстремисти, които бяха въодушевена от джихадистката ѝ идеология ", пишат създателите на отчета.

През 2018 година, както и през 2017 година, Афганистан е най-пострадалата от тероризма страна с 1443 набези и минимум 7349 убити. Следват Ирак (1131 набези, 1054 убити), Нигерия (562 набези, 2040 убити) и Сирия (131 набези, 662 убити).

Талибаните са задминали ИД и към този момент са най-смъртоносната терористична формация в света със 71 % повече породени жертви. Талибаните са умъртвили 38 % от всички жертви на терористични прояви през 2018 година, се споделя в отчета.

Спадът на ИД пък продължава за втора поредна година. "Броят на приписаните на тази формация убити е понижен с 69 % през 2018 година, а броят на нападенията - с 63 %. По някои оценки ИД към този момент разполага единствено с 18 000 бойци в Сирия и Ирак по отношение на над 70 000 през 2014 година ", пишат създателите на отчета.

18 починали и 27 ранени при детонация на бомба в сирийския град Ал Баб

Те регистрират огромно усилване на крайнодесния тероризъм, изключително в Западна Европа, Северна Америка и Океания. Броят на обвързваните с него произшествия се е нараснал с 320 % за последните пет години.

"Въпреки че броят на убитите е на най-ниското си ниво от 2013 година, тероризмът остава първостепенна международна опасност. Той остава широкоразпространено събитие в 67 страни, където има минимум един погубен, и 19 страни с над 100 убити ", пишат в умозаключение създателите на отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР