Броят на транзисторите в микросхемите продължава да расте бързоЗаконът на

...
Броят на транзисторите в микросхемите продължава да расте бързоЗаконът на
Коментари Харесай

Чип индустрията все още следва Закона на Мур

Броят на транзисторите в микросхемите продължава да пораства бързо

Законът на Мур остава пример, по който се развива полупроводниковата промишленост
(снимка: CC0 Public Domain)

Ед на от формулировките в закона на Мур – удвояването на броя транзисторите в един чип на всеки две години – остава пример, по който се движи полупроводниковата промишленост, макар забавянето в някои категории.

Нов отчет на анализаторската компания IC Insights наблюдава динамичността през последните пет десетилетия в сегментите на DRAM, флаш паметта, микропроцесорите и графичните процесори. Във всички сегменти нарастването на степента на интеграция следва кривата, предсказана от Гордън Мур.
още по тематиката
В последните 10-15 години фактори като потреблението на сила и компликациите с мащабирането въздействат върху темпа на напредък на броя на транзисторите, означават анализаторите.

Така да вземем за пример, междинното годишно нарастване на броя на транзисторите в DRAM чиповете при започване на 2000 година беше близо 45%, само че последователно се забави до към 20%. Годишното нарастване на плътността на флаш паметите беше 55-60% до 2012 година, само че от този момент насам падна до към 30-35% годишно.

Броят на транзисторите в районен съд процесорите на Intel нарастваше с към 40% годишно до 2010 година, до момента в който в идващите години този % понижа на половина. При сървърните процесори на Intel броят на транзисторите съвсем спря да пораства в средата и края на 2000-те, само че по-късно растежът се възобнови на към 25% годишно.

IC Insights напомня, че Intel престана да разгласява данни за броя на транзисторите в своите процесори през 2017 година За съпоставяне, броят на транзисторите в процесорите Apple A нараства с 43% годишно от 2013 година, с цел да доближи 8,5 милиарда в A13.

Високоефективните графични процесори съдържат голям брой транзистори. За разлика от микропроцесорите (CPU), те нямат забележителен кеш, само че разполагат с огромен брой блокове за паралелни калкулации.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР