Броят на т.нар. копърки“ в Бургас се оказа плашещо голям,

...
Броят на т.нар. копърки“ в Бургас се оказа плашещо голям,
Коментари Харесай

Ако пътувате за Бургас, внимавайте! Една четвърт от такситата са копърки, цакат и градския транспорт

Броят на така наречен „ копърки “ в Бургас се оказа плашещо огромен, оповестява „ Флагман “. По информация от браншови организации в града работят над 900 жълти коли, само че съгласно регистъра на Община Бургас разрешителни до месец март са извадили към 700 таксита. Т.е. - 200 незаконни всеки ден кръстосват улиците на Бургас.

„ Откакто контролът от страна на ДАИ спадна, тук към този момент е безспорен безпорядък. Едните си заплащат налога от 660 лв., постоянни са и извършват услугата качествено, другите като че ли живеят на техен тил – не дават и стотинка на общината, подбиват цените, вършат нерегламентирани курсове и унищожават бизнеса “, разясниха хора, добре осведомени с проблемите в сектора.

Оказва се по този начин, че има няколко „ малки врати “, които копърките могат да употребяват, с цел да заплащат допустимо минимум, в случай че не е и никакви средства на общината. Реално тези хитри трикове са незаконни, само че защото контролът е занижен – в ДАИ-Бургас сега има двама инспектори, а КАТ рядко ревизира таксиметрови коли, „ номерът минава “.

„ 200 коли не си заплащат налога – това са 132 000 лева, които вместо да отиват в Община Бургас като налози, се губят. Отделно, от общия брой на останалите таксиметрови водачи, има такива, които го заплащат при започване на годината 1 или 3 месеца. Когато този период изтече, стикерът за заплатен налог остава залепен на автомобила, само че де факто е недействителен. Тук се разчита на наивността на клиента – какъв брой пъти ви се е случвало да ревизирате дали стикера за платения налог е годен? Изключително мъчно е за един елементарен човек да разграничи незаконното такси от изцяло изрядното “, разкриха осведомени източници.

Дори с неплатен налог, доста от бакшишите употребяват друга специфичност, която също разчита на невниманието на клиента. Те просто смъкват табелката от покрива на колата, на която написа „ Такси “ и не престават да карат колите си, търсейки клиенти.

Тези копърки нормално извършват и нерегламентираните курсове на подбити цени – Център-Меден рудник на цената на билета за човек – 1.30 лева По този метод, с изключение на, че не заплащат налога си, те действително лишават средства от общинския транспортьор. Когато пък те биват спирани за инспекция, нормално минава номера, че „ возят близки и познати “.

Междувременно множеството от изрядните таксиметрови водачи пък зоват да се вземат строги и незабавни ограничения срещу въпросните порочни практики. Само че може да се окаже, че де факто няма кой да предприеме нещо, затягайки контрола.

„ ДАИ преди време правеха постоянни инспекции и нямаше такива проблеми. Сега са в понижен състав и наглеците се възползват доста бързо. Време е дружно с Национална агенция за приходите да вземат общи ограничения – да създадат една взаимна акция през нощта, когато копърките излизат най-масово и да стартират с санкциите. Така, макар че акцията бързо ще стане ясна за множеството изпечени измамници, то най-малко тези, които занапред са почнали да хитруват ще изпатят и по този начин броят на измамниците безусловно ще намалее “, разясняват таксиметрови водачи.

По-рано през днешния ден ДАИ и КАТ започнаха акция в Средец, която да пресече нелоялната комерсиална процедура. Такава акция обаче е нужна и в самия регионален център – Бургас, защото тук такситата са доста, а контролът над тях за жал – извънредно занижен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР