Броят на студентите в България намалява. За последните 5 години

...
Броят на студентите в България намалява. За последните 5 години
Коментари Харесай

Броят на студентите в България намалява

Броят на студентите в България понижава. За последните 5 години те са с над 40 хиляди по-малко. Близо 200 хиляди са студентите сега, по данни на просветното министерство.

Заедно с българските си сътрудници, през днешния ден ще честват и над 13 хиляди души от други страни, които се образоват у нас.

Бъдещите висшисти са в 52-е професионални посоки, в 51-ин университета.

От следващата година стартира да действа още един университет - Висшето военно-въздушно учебно заведение в Долна Митрополия.

Снимка: bTV

Най-много остават студентите по стопанска система. В навечерието на празника Силвия Петкова получи премия за отличен триумф в Стопанската академия в Свищов.

„ Да, в действителност има доста икономисти в България, тъй като съвсем всеки университет предлага такива специалности, само че считам, че подготовката, която предлага Академията, е на ниво”, споделя Силвия.

Броят на сътрудниците й обаче понижава - от близо 12 хиляди преди няколко години, в този момент са 3 пъти по-малко. Осем от деветте блока на Студентския град са празни.

Снимка: bTV
Оборотът на заведенията за бързо хранене е понижен на половина.

Според ректора аргументите са сложни. Най- значимите -демографската рецесия и географията на висшето учебно заведение.

Снимка: bTV
„ Даваме си сметка, че и ние боледуваме от главния проблем, който имат университетите в обществените науки. Науката, науката ни куца, ние не сме по този начин добре разпознаваеми, нямаме толкоз научни публикации”, съобщи доцент Иван Марчевски, ректор на Стопанска академия " Димитър а. Ценов ".

Научните изявления са един от критериите, по който се дефинира дотацията на университета, реализацията на студентите и оценката от акредитацията. От министерството регистрират, че по този начин предизвикват университетите да подобрят качеството.

Снимка: bTV

„ Точно тези висши учебни заведения, които са си трансформирали вътрешните правила за заплата и предизвикват преподавателите, които правят научна активност, най-силно са повишили индикаторите си за публикационна активност”, изясни Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Рейтинговата система на висшите учебно заведение сподели, че студентите по стопанска система в цялата страна доста понижават. Сега те са под 40 хиляди.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР