Броят на совите, търгувани незаконно на индонезийските пазари нарасна рязко

...
Броят на совите, търгувани незаконно на индонезийските пазари нарасна рязко
Коментари Харесай

Манията по Хари Потър се отразява зле на совите в Индонезия

Броят на совите, търгувани нелегално на индонезийските пазари набъбна внезапно през последните две десетилетия - и откриватели считат, че известността на книгите и филмите за Хари Потър подхранва наклонността, написа онлайн изданието Nature.

Изследването на еколози е показано в публикация, оповестена в списание Global Ecology and Conservation.

По непотвърдени данни от страни, в това число Индия, търсенето на домашни сови пораства с известността на Хари Потър, само че новото изследване на птичите пазари на Индонезия - които са известни с търговията на разнообразни неопитомени птици като домашни любимци - демонстрира мащабите на наклонността.

Учени от Wildlife изследват 20 пазара за птици на островите Бали и Ява и демонстрират, че броят на совите, които се продават, се е повишил трагично - от може би няколко стотин годишно преди 2001 година до 13 000 през 2016 година.

Совите в този момент съставляват по-голямата част от птиците, които се оферират на пазарите, описват откривателите. Преди 2001 година те възлизат на по-малко от 0,1% от птиците, които се продават. Миналата година делът им е повишен с към 1,5% на някои пазари в Индонезия. Цените са 6-30 $ - елементарно налични за множеството хора с работа.

Съавторът на изследването Винсент Найджман (Vincent Nijman), откривател на дивата природа от Университета Оксфорд Брукс, Англия, съобщи, че е сигурен, че има връзка сред повишението на търговията със сови и известността на книгите и филмите за Хари Потър, в които значима роля има домакински любим полярна сова на име Хедуиг. Първият разказ е преведен на индонезийски през 2000 година, а първата кино акомодация излиза през 2001 година.

В предишното появяването на известни книги или филми за животни като " 101 далматинци " и " Търсенето на Немо " докара също до възобновление на интереса на децата и възрастни към тези домашни любимци и трагичен растеж на търговията с тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР