Броят на смъртните случаи в САЩ, които могат директно да

...
Броят на смъртните случаи в САЩ, които могат директно да
Коментари Харесай

Все повече жертви на алкохола в САЩ, ръст с близо 30%

Броят на смъртните случаи в Съединени американски щати, които могат непосредствено да бъдат приписани на алкохола, е повишен с близо 30% през първата година на Коронавирус пандемията. Това сочат държавни данни, представени от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Американският център за надзор и предварителна защита на болесттите заяви преди този момент, че общият брой на тези смъртни случаи се е нараснал през 2020 и 2021 година Два отчета на Центъра за надзор на болесттите (ЦКЗ) от тази седмица предоставиха спомагателни детайлности за това в кои групи смъртността е най-висока и в кои щати се следи максимален брой.

Докладът, оповестен през днешния ден, се концентрира върху над 10 типа " провокирани от алкохола " смъртни случаи, за които напълно виновност носи пиенето. Примерите включват провокирана от алкохол чернодробна или панкреатична непълнота, алкохолно отравяне, абстиненция и други. Миналата година е имало повече от 52 000 такива смъртни случая, като през 2019 година те са били 39 000.
През двете десетилетия преди пандемията процентът на такива смъртни случаи се е увеличавал със 7 % или по-малко всяка година.

През 2020 година те са се нараснали с 26% до към 13 смъртни случая на 100 000 американци. Това е най-високият индикатор, регистриран от най-малко 40 години насам, споделя водещият създател на изследването Мериан Спенсър.

Подобни смъртни случаи са 2,5 пъти по-чести при мъжете, в сравнение с при дамите, само че през 2020 година те са се нараснали и при двата пола, сочи изследването. Процентът продължава да бъде най-голям при хората на възраст от 55 до 64 години, само че се усилва фрапантно при някои други групи, в това число с 42% при дамите на възраст от 35 до 44 години.

Вторият отчет, оповестен по-рано тази седмица в JAMA Network Open, преглежда по-широк кръг от смъртни случаи, които биха могли да бъдат свързани с използването на алкохол, като да вземем за пример пътнотранспортни катастрофи, самоубийства, рухвания и ракови болести.

Въз основа на данни от 2015 година до 2019 година откривателите настояват, че годишно се случват над 140 000 смъртни случая от тази по-широка категория, свързани с използването на алкохол. Изследователите от ЦКЗ споделят, че към 82 000 от тези смъртни случаи са вследствие на несъразмерна приложимост на алкохол за дълъг интервал от време и 58 000 - от аргументи, свързани с остра интоксикация.
Проучването открива, че всеки осми смъртен случай измежду хората в Съединени американски щати на възраст сред 20 и 64 години е обвързван с използването на алкохол. Ню Мексико е щатът с най-голям % смъртни случаи, свързани с използването на алкохол - 22 на 100. В Мисисипи този дял е най-нисък - 9 %.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР