Броят на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН в

...
Броят на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН в
Коментари Харесай

Смъртността от СПИН може да изригне в Африка заради COVID-19

Броят на смъртните случаи от болести, свързани със СПИН в Африка на юг от Сахара, може да се удвои, в случай че даването на здравни грижи за хората, страдащи от ХИВ, бъде прекратено по време на рецесията с ковид, предизвестиха от Организация на обединените нации.
Шестмесечно спиране на антиретровирусната терапия заради пандемията COVID-19 може да докара до над 500 000 спомагателни смъртни случаи в района през 2020-2021 година, се споделя в взаимно изказване на Световната здравна организация (СЗО) и UNAIDS.
През 2018 година - последните налични данни - почти 470 000 души са умряли от гибел, обвързван със СПИН в Субсахарска Африка.
Двата органа на Организация на обединените нации предизвестиха за резултата, в случай че обвързваните с ХИВ услугите са затворени, веригите за доставки са прекратени или здравните услуги са претрупани заради пандемията COVID-19.
Моделирането, извършено за организациите, стига до извода, че шестмесечното спиране на здравните услуги за ХИВ може да върне часовника обратно към 2008 година, когато в района са регистрирани повече от 950 000 смъртни случаи от СПИН.
„ Ужасната вероятност за половин милион повече хора в Африка, които умират от заболявания, свързани със СПИН, е като подчинение обратно в историята “, съобщи генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, представен от БГНЕС.
Следващите резултати ще доведат до това, че повече хора ще не престават да умират през идващите пет години, се споделя в изказването.
В Африка на юг от Сахара през 2018 година почти 25,7 милиона души живеят с ХИВ, от които 16,4 милиона са приемали антиретровирусна терапия.
Гебрейесус сподели, че някои страни към този момент ползват ограничения като обезпечаване на хората да събират комплекти за лекуване и комплекти за самопроверка.
" Трябва също по този начин да подсигуряваме, че международните доставки на проби и лекувания не престават да постъпват към страните, които се нуждаят от тях ", добави той.
Пет екипа от специалисти използваха разнообразни подходи, с цел да изработят резултатите от вероятни спирания на услугите за тестване, профилактика и лекуване, породени от COVID-19.
При шестмесечно спиране оценките на смъртните случаи, породени от СПИН за една година, варират от 471 000 до 673 000.
Прекъснатите услуги могат също по този начин да извърнат позитивните достижения, направени при попречване на предаването на ХИВ от майка на дете, показват организациите.
ХИВ инфекциите измежду децата в Африка на юг от Сахара са намалели с 43 % от 250 000 през 2010 година на 140 000 през 2018 година
Съкращаването на ХИВ услугите за майки и техните деца може да докара до увеличение на нови ХИВ инфекции при децата с 37 % в Мозамбик, 78 % в Малави и Зимбабве и със 104 % в Уганда, откриват планирани модели.
" Съществува риск мъчно извоюваните позитиви от реакцията на СПИН да бъдат жертвани в битката против COVID-19 ", съобщи изпълнителният шеф на UNAIDS Уини Биянима.
„ Не можем да седим и да позволим на стотици хиляди хора, доста от тях млади, да умрат безсмислена гибел.
" Настоятелно приканвам държавните управления да подсигуряват, че всеки мъж, жена и дете, живеещи с ХИВ, получават постоянни доставки на антиретровирусна терапия - нещо, което безусловно избавя живота. "
Откакто са регистрирани първите случаи на ХИВ преди повече от 35 години, 78 милиона души са се заразили с ХИВ, а 35 милиона са умрели от болести, свързани със СПИН, заяви UNAIDS, представени от Агенция Франс Прес.
 
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР