Броят на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН в

Броят на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН в ...

Смъртността от СПИН може да изригне в Африка заради COVID-19.

Броят на смъртните случаи от заболявания, свързани със СПИН в Африка на юг от Сахара, може да се удвои, ако предоставянето на здравни грижи за хората, страдащи от ХИВ, бъде прекъснато по време на кризата с коронавирус, предупредиха от ООН.
Шестмесечно прекъсване на антиретровирусната терапия поради пандемията COVID-19 може да доведе до над 500 000 допълнителни смъртни случаи в региона през 2020-2021 г., се казва в съвместно изявление на Световната здравна организация (СЗО) и UNAIDS.
През 2018 г. - последните налични данни - приблизително 470 000 души са починали от смърт, свързан със СПИН в Субсахарска Африка.
Двата органа на ООН предупредиха за резултата, ако свързаните с ХИВ услугите са затворени, веригите за доставки са прекъснати или здравните услуги са претоварени поради пандемията COVID-19.
Моделирането, проведено за агенциите, стига до извода, че шестмесечното прекъсване на здравните услуги за ХИВ може да върне часовника назад към 2008 г., когато в региона са регистрирани повече от 950 000 смъртни случаи от СПИН.
„Ужасната перспектива за половин милион повече хора в Африка, които умират от болести, свързани със СПИН, е като отстъпване назад в историята“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, цитиран от БГНЕС.
Следващите ефекти ще доведат до това, че повече хора ще продължават да умират през следващите пет години, се казва в изявлението.
В Африка на юг от Сахара през 2018 г. приблизително 25,7 милиона души живеят с ХИВ, от които 16,4 милиона са приемали антиретровирусна терапия.
Гебрейесус каза, че някои държави вече прилагат мерки като осигуряване на хората да събират комплекти за лечение и комплекти за самопроверка.
"Трябва също така да гарантираме, че световните доставки на тестове и лечения продължават да постъпват към страните, които се нуждаят от тях", добави той.
Пет екипа от експерти използваха различни подходи, за да изработят ефектите от възможни прекъсвания на услугите за тестване, профилактика и лечение, причинени от COVID-19.
При шестмесечно прекъсване оценките на смъртните случаи, причинени от СПИН за една година, варират от 471 000 до 673 000.
Прекъснатите услуги могат също така да обърнат позитивните постижения, направени при предотвратяване на предаването на ХИВ от майка на дете, посочват агенциите.
ХИВ инфекциите сред децата в Африка на юг от Сахара са намалели с 43 процента от 250 000 през 2010 г. на 140 000 през 2018 г.
Съкращаването на ХИВ услугите за майки и техните деца може да доведе до увеличаване на нови ХИВ инфекции при децата с 37 процента в Мозамбик, 78 процента в Малави и Зимбабве и със 104 процента в Уганда, установяват прогнозни модели.
"Съществува риск трудно спечелените позитиви от реакцията на СПИН да бъдат жертвани в борбата срещу COVID-19", заяви изпълнителният директор на UNAIDS Уини Биянима.
„Не можем да седим и да позволим на стотици хиляди хора, много от тях млади, да умрат безсмислена смърт.
"Настоятелно призовавам правителствата да гарантират, че всеки мъж, жена и дете, живеещи с ХИВ, получават редовни доставки на антиретровирусна терапия - нещо, което буквално спасява живота."
Откакто са регистрирани първите случаи на ХИВ преди повече от 35 години, 78 милиона души са се заразили с ХИВ, а 35 милиона са умрели от заболявания, свързани със СПИН, съобщи UNAIDS, цитирани от АФП.
 
Всичко за коронавируса следете ТУК.

Източник: actualno.com