Броят на случаите на листериоза в Андалусия в южната част

...
Броят на случаите на листериоза в Андалусия в южната част
Коментари Харесай

Расте броят на заразените с листериоза в Испания

Броят на случаите на листериоза в Андалусия в южната част на Испания се усили до 131, оповестява Europa Press, базирайки се на данни, предоставени в сряда от съветника на Министерството на здравеопазването, потреблението и общественото обезпечаване на самостоятелната област Исус Агире.

По-рано беше обявено, че в Андалусия минимум 80 души са инфектирани с листериоза, 56 от тях са приети в болница. Министърът на опазването на здравето, потреблението и общественото обезпечаване Мария Луиза Карседо разгласи национална санитарна паника.

Както означи Агире, броят на случаите може доста да се усили, защото се чакат резултатите от разбори на други 523 души.

Хосе Мигел Сиснерос, началник на Инфекциозното поделение на болничното заведение „ Вирхен дел Росио “, регистрира във вторник първата гибел заради зараза с листериоза в Андалусия. Първата жертва е била 90-годишна жена, която съгласно Сиснерос е яла месо месо от La Mecha – потвърден досега източник на зараза.

Вестник „ Периодико “ оповестява, че месото се продава основно в Андалусия, само че минималните му количества са изпратени и в друга област - Кастилия-Ла Манча и на Канарския остров Тенерифе. Досега отвън Андалусия в Мадрид е открит един вероятен, само че към момента не доказан случай на заразяване с листериоза.

Според вестник „ ABC “ в сряда в Сеговия (автономна област Кастилия-Леон) е регистриран различен непотвърден случай на заразяване с листериоза. Освен това в Каталония са открити два случая на подозрение за зараза.

Листериозата е инфекциозно заболяване на хора и животни, породено от патогенни представители на рода Listeria. Характеризира се с доста източници и носители на заразяване, като и фактори на предаване на патогена, полиморфизъм на клинични прояви, висока смъртност при новородени и хора с имунодефицити.

От най-голямо значение за разпространяването на листериозата е способността й да се задържа дълго време в разнообразни хранителни артикули, в това число такива във вакуумни опаковки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР