Броят на сърбите, готови да гласуват за влизане на страната

...
Броят на сърбите, готови да гласуват за влизане на страната
Коментари Харесай

В Сърбия 52% искат членство в ЕС, 24% – не, а 12% не знаят

Броят на сърбите, подготвени да гласоподават за влизане на страната в Европейския съюз, в случай че подобен референдум се състои на следващия ден, доближи 52 %, като за първи път от четири години поддръжниците на евроинтеграцията превишиха 50 %, оповестява ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Анкетата е извършена от министерството на евроинтеграцията в Сърбия.

На въпрос "Подкрепяте ли влизането на Сърбия в Европейски Съюз? " 52 % от запитаните жители са дали отговор позитивно, 24 % - негативно, 12 % са се затруднили да отговорят, а 12 % са декларирали, че не биха дали своят вот.

През последната година броят на поддръжниците на еврочленството набъбна с 5 процентни пункта, а броят на съперниците спадна с 5 процентни пункта.

Въпреки това поддръжката към европейския курс на Сърбия остава много по-ниска по отношение на ноември 2009 година, когато за влизане в Европейски Съюз да се оповестили 73 % от сърбите.

Анкетата на министерството на евроинтеграцията в Сърбия е извършена при започване на 2018 година по стандартите на Евробарометър и включва 1050 души на възраст над 18 години.

В края на 2017 година сръбският президент Александър Вучич изрази желанието си страната да се ориентира към Европа.

"Сърбия се намира на пътя към Европа, само че за разлика от другите страни в района не желае да влиза в НАТО. Ние избрахме пътя на военния неутралитет, наскоро споделих това на водачите на страните от НАТО в Брюксел, ние не го крием. Сърбия ще резервира военния си неутралитет, такава е била и ще бъде политиката на Сърбия ", съобщи Вучич,

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР