Нагорни Карабах: Повечето хора са напуснали анклава за Армения, тъй като Азербайджан си връща контрола

...
Броят на превозните средства, които преминават по моста Хакари, който
Коментари Харесай

Броят на превозните средства, които преминават по моста Хакари, който свързва Армения с Нагорни Карабах, от миналата седмица надхвърли 21 000.

Изображение: Три десетилетия на конфликт в региона подхраниха подозренията и от двете страни. Снимка: AP

Някои семейства бяха принудени да се редят на опашка с дни, защото криволичещият планински път, който е единственият маршрут за излизане, се задръсти от трафик.

Междувременно Армения поиска от ЕС временни подслони и медицински консумативи да се справи с притока, каза Италия.

Бягството на повече от 80% от населението на Нагорни Карабах повдигна въпроси относно плановете на Азербайджан за анклава, който беше международно признат за част от територията му, но която се управлява от етническа арменска отцепила се държава от 90-те години на миналия век.

Бежанци от Нагорни Карабах пристигат в Армения

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян твърди, че широкомащабната евакуация се равнява на „директен акт на етническо прочистване и лишаване на хората от родината им".

Но Азербайджан отхвърли обвинението, като аргументира, че масовата миграция на жителите на региона е "тяхно лично и индивидуално решение и няма нищо общо с принудителното преместване".

Изображение: Много етнически арменци избягаха, защото не вярват на правителството в Баку. Снимка: AP

По време на три десетилетия на конфликт в региона Азербайджан и сепаратистите, подкрепяни от Армения, се обвиняват взаимно в целенасочени атаки, кланета и други жестокости, подклаждайки подозрения и страх и от двете страни.

Въпреки че Азербайджан се ангажира да зачита правата на етническите арменци в Нагорни Карабах, много от тях бягат, защото не вярват на правителството в Баку да се отнася с тях правилно или да гарантира техния език, религия и култура.

Прочетете повече на Sky News:
Булката и младоженецът са „вцепенени“ след смъртоносен сватбен пожар
НАТО засилва присъствието си в Косово с войски на Обединеното кралство

Азербайджанският президент Илхам Алиев каза, че неговият „железен юмрук“ е изпратил идеята за независим етнически арменски Карабах в историята.

След шест години сепаратистки битки, приключили през 1994 г. след разпадането на Съветския съюз, Нагорни Карабах премина под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения .

След това, по време на шестседмична война през 2020 г., Азербайджан си върна части от региона в планините Южен Кавказ заедно с околните територии, които арменските сили бяха претендирали по-рано.

Изображение: Армения има поиска помощ от ЕС, за да се справи с наплива. Снимка: AP

През декември Азербайджан блокира коридора Лачин, единственият път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, обвинявайки арменското правителство, че го използва за незаконни доставки на оръжия за сепаратистките сили в региона.

Отслабен от блокадата и с ръководството на Армения, което се дистанцира от конфликта, етническите арменски сили в региона се съгласиха да сложат оръжие по-малко от 24 часа след като Азербайджан започна своята офанзива.

Започнаха разговори между официални лица в азербайджанската столица на сепаратистките власти на Баку и Нагорни Карабах относно „реинтегрирането“ на региона в Азербайджан.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР